AI here, AI there, AI everywhere. De online marketingsector staat al maanden in het teken van artificiële intelligentie, en nu komt het écht dichtbij. Google is deze week officieel begonnen met het uitrollen van AI Overviews in België – voorlopig nog in het Engels, maar een Nederlandstalige versie lijkt slechts een kwestie van tijd. En dat is belangrijk nieuws voor iedereen die bezig is met online zichtbaarheid, SEO of contentcreatie.

De manier waarop we “googelen” verandert. Waar je vroeger een lijst met blauwe linkjes kreeg, zal Google je voortaan een AI-gegenereerd antwoord tonen. Dit is de zogenaamde Google’s Search Generative Experience (SGE) – of zoals het steeds vaker wordt genoemd: AI Overviews.

Wat zijn AI Overviews juist?

AI Overviews zijn een nieuwe manier waarop Google zoekresultaten presenteert. De zoekmachine gebruikt artificiële intelligentie om een samenvattend antwoord te genereren op je vraag, rechtstreeks bovenaan de pagina. Je krijgt dus niet alleen links naar websites, maar meteen ook een beknopt, slim gegenereerd overzicht.

Vergelijk het een beetje met ChatGPT in Google zelf. Stel je vraagt: “Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha?” Dan toont Google je bovenaan een AI-gegenereerd tekstblok met een helder antwoord, én links naar bronnen waar het zijn informatie haalde.

Wat kan je nu precies doen met die AI overviews?

  • Nieuwe soorten vragen stellen die vroeger te complex waren voor een zoekopdracht.
  • Snelle overzichten krijgen van eender welk onderwerp, zonder zelf tientallen links te moeten doorklikken.
  • Vervolgvragen stellen in een conversatievorm, net zoals bij een chatbot.
  • Creatieve ideeën laten genereren voor bijvoorbeeld recepten, campagnes, reisplannen…

Je hoeft dus minder moeite te doen om tot een antwoord te komen. Google doet, zoals ze het zelf graag zeggen, het googelen in jouw plaats.

AI overviews worden in België uitgerold sinds maart 2025

Opvallend: AI Overviews zijn sinds kort ook zichtbaar voor gebruikers in België, al blijft voorlopig enkel bij enkele Engelstalige zoekopdrachten. Dit is een duidelijke indicatie dat een bredere, meertalige uitrol eraan komt. De kans is groot dat we in de loop van 2025 ook Nederlandstalige AI-antwoorden gaan zien op Google.

Dat betekent dat Belgische websites, blogs en webshops zich moeten voorbereiden. Want hoe meer Google zelf antwoord geeft op zoekvragen, hoe minder mensen doorklikken naar je website… tenzij je er slim mee omgaat.

Wat betekent dit voor jouw SEO en zichtbaarheid?

De introductie van AI Overviews is niet alleen een technologische shift – het is een gamechanger voor organische zoekresultaten. Waarom? Omdat Google steeds vaker zelf het antwoord geeft, nog vóór iemand klikt op een website. En dat betekent dat:

  • Doorklikratio’s (CTR) dalen op zoekwoorden waar AI een goed antwoord op kan geven.
  • Websites buiten beeld vallen als ze geen unieke of waardevolle info bieden.
  • Enkel wie écht relevante, goed gestructureerde content biedt, krijgt nog een plaatsje binnen het AI-overzicht.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Want: AI haalt zijn informatie nog steeds uit bestaande websites. Als jouw content duidelijk, betrouwbaar en behulpzaam is, kan jouw site mee opgenomen worden in het AI-antwoordblok – inclusief zichtbare link.

En da’s goud waard. Want zelfs al zijn er minder klikken, dan nog is het een manier om autoriteit, zichtbaarheid en vertrouwen op te bouwen.

Hoe optimaliseer je je content voor AI Overviews?

1

Beantwoord echte vragen

AI-modellen zijn geoptimaliseerd om vragen te beantwoorden. Gebruik dus titels of tussenkopjes zoals:

  • “Wat is…”
  • “Hoe werkt…”
  • “Waarom is…”

Zo geef je Google letterlijk wat het zoekt.

2

Gebruik heldere, korte paragrafen

Hoe gemakkelijker je content te scannen is, hoe groter de kans dat Google het in zijn overzicht opneemt. Denk: bullet points, lijstjes, duidelijke structuren. Hou daarnaast ook rekening dat AI overviews géén info haalt uit dertien-in-een-dozijn-websites. Zorg dus dat je content echt iets toevoegt.

3

Zorg voor topical authority

Publiceer regelmatig over een bepaald domein (bijv. SEO of duurzaamheid). AI vertrouwt op bronnen die diep en consistent over een onderwerp schrijven.

4

Gebruik structured data

Met schema.org-markup kan je extra info aan je content toevoegen, waardoor AI (en Google in het algemeen) je content beter begrijpt.

Wat met GEO (Generative Engine Optimization)?

Net zoals we vroeger websites optimaliseerden voor zoekmachines, ontstaat er nu dus een nieuwe vorm van optimalisatie: GEO – Generative Engine Optimization. Daar hebben we een aparte blog over geschreven, waarin we alles uit de doeken over mogelijke optimalisaties, valkuilen en hoe je inspeelt op AI-gedreven zoekmachines.

👉 Lees hier meer over GEO en hoe je je site kan voorbereiden op de AI-zoektoekomst.

Bij Digital Leader volgen we deze ontwikkelingen op de voet. We helpen bedrijven, groot en klein, om hun online strategie aan te passen aan de nieuwe realiteit van AI in zoekmachines. Wil je weten wat AI Overviews betekenen voor jouw website? Of heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je content? Contacteer ons vrijblijvend, we helpen je graag op weg.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1