18 maart 2020 zal voor eeuwig in ons geheugen gegrift staan. Thuiswerk werd de nieuwe norm, winkels en horeca sloten de deuren en het woord ‘hamsteren’ kwam in ons woordenboek te staan. Ook in zoekmachines zoals Google kwamen er nieuwe zoektermen bij en bepaalde zoekwoorden kenden een enorme stijging. Ook anderhalf jaar later merken we nog steeds dat de coronacrisis impact heeft op ons online zoekgedrag. Wij halen de Search-trends aan die sinds de start van de coronacrisis nog steeds nazinderen. 

1. #kooplokaal blijft hangen

Tijdens de lockdown kwam er steun vanuit allerlei hoeken voor de lokale handelaars en ondernemers. De aanmoedigingen om meer lokaal te shoppen werd ondersteund door hashtags zoals #kooplokaal en #supportyourlocals. Die trend is ook duidelijk merkbaar in het zoekwoord ‘in de buurt’, wat nog steeds aan populariteit wint. De opwaartse golf begon eind mei 2020 en kende een absolute piek tijdens de week van 15 augustus dit jaar.

2. Bestel in enkele klikken online

De lockdown zorgde ervoor dat bedrijven hun creativiteit boven haalden. Nieuwe concepten kenden hun intrede, waarbij collect en go een belangrijke rol speelde. De pick up points van supermarkten konden de bestellingen amper bolwerken. Ook restaurants speelden in op de afhaaltrend, waardoor het zoekwoord ‘take away’ in de eerste week van november 2020 een enorme boost kende. Online bestelplatformen zoals Uber Eats en Deliveroo kunnen we onder de noemer ‘sneller stijger’ plaatsen binnen Google Search. Vandaag zien we dat restaurants nog steeds take-away blijven aanbieden.

3. Met z’n allen op vakantie in eigen land

Na de lockdown kwamen de versoepelingen. De horeca mocht terug open en zelfs reizen naar het buitenland werd terug mogelijk. Toch verkozen veel mensen om in eigen land te blijven, een trend die ook deze zomer een piek kende. We willen met z’n allen een huisje huren in België en genieten van het eigen toerisme. Het zoekwoord ‘vakantie in België’ is daarom nog steeds populair. We gaan op zoek naar hotspots in de buurt en nemen de tijd om te ontdekken wat ons land allemaal te bieden heeft.

4. Fietsen wint aan succes

Tijdens de verschillende periodes van lockdown voelde buiten aan als vrijheid. Meer mensen gingen gaan wandelen of fietsen. Deze trend blijft ook tijdens de zomer van 2021 aanslepen. We nemen nog steeds liever de fiets om ons te verplaatsen in plaats van het openbaar vervoer waar je een mondmasker moet dragen. Ook in onze zoekintenties vertoont de Belg dit gedrag. In onderstaande grafiek vergelijken we de zoekwoorden ‘fiets kopen’, ‘moto kopen’ en ‘auto kopen’ met elkaar over een periode van vijf jaar. Zoals je kan zien kent het zoekwoord ‘fiets kopen’ een piek tijdens de week van 12 tot 18 april, drie weken na de start van de eerste lockdown. Ook de periode vanaf de piek tot nu kent het zoekwoord ‘fiets kopen’ nog twee pieken die hoger liggen dan voor de coronacrisis.

5. Buitenactiviteiten blijven de way to go

Consumenten gaven tijdens de coronapandemie niet alleen de voorkeur aan vervoer in openlucht, maar ook alle andere activiteiten werden bij voorkeur buiten georganiseerd. Een trend die vandaag de dag ook nog blijft nazinderen. Mensen zijn nog niet volledig klaar om het normale leventje, zoals we het anno 2019 kenden, terug op te nemen. De term ‘buiten’ in combinatie met andere zaken is de afgelopen periode aanzienlijk gestegen in populariteit. Geen verrassing uiteraard, maar ook vandaag blijft dit the way to go en gaan consumenten op zoek naar zoveel mogelijke activiteiten die outdoor beoefend kunnen worden. Denk hierbij niet alleen aan sportactiviteiten, maar ook etentjes, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en gezellig samenzijn in het algemeen worden liever buiten georganiseerd dan binnen.

Bij deze vijf bovenstaande trends stopt het natuurlijk niet. Het zoekgedrag van jouw potentiële klanten is afhankelijk van veel factoren. Ben je benieuwd welke Google Trends er binnen jouw sector momenteel actief zijn? Contacteer ons vrijblijvend voor een inspiratiesessie en dan bespreken we samen alle digitale mogelijkheden voor jouw onderneming.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1