Amsterdam was ook dit jaar de gastheer van de gerenommeerde Friends of Search-conferentie. In het hartje van de stad kwamen SEO– en SEA-experten van over de hele wereld samen om innovatieve strategieĆ«n en trends in search marketing te bespreken. Een evenement waar ook onze experts niet konden ontbreken. Het thema van dit jaar: AI, AI en nog eens AI. In dit overzicht nemen we je mee in de verschillende sessies en delen we de key takeaways die kunnen bijdragen aan het optimaliseren je marketing.

SEO – sessions

De impact van AI op SEO – Aleyda Solis šŸ¤–

De eerste SEO-presentatie van de dag werd gegeven door Aleyda Solis, internationaal SEO-consultant. Na een beknopte intro liet ze er geen gras over groeien. AI is allang niet meer de grote baanbrekende trend die het begin vorig jaar was. Het is iets wat we dagelijks gebruiken. Iets wat kan Ć©n mag gebruikt worden om content te schrijven, zolang deze content maar kwalitatief en origineel is.

Key takeaways van deze sessie

 • Gebruik AI om efficiĆ«nter te werken. AI kan niet alleen je werk versnellen, maar kan je ook nieuwe ideeĆ«n geven. De output van AI zal je wel goed moeten monitoren en bijsturen. Google weet wanneer iets met AI is geschreven en voert op een razendsnel tempo updates uit om meer controle uit te oefenen.
 • Leer werken met AI. Net zoals Google ooit een “innovatie” was, moet je nu ook het maximale uit AI halen. Blijven gebruiken en het systeem door en door leren kennen is de boodschap.

Wil je graag meer weten over deze sessie? Bekijk hier de volledige Friends of Search presentatie.

Schaalbare SEO voor elk type website – Gregory Edwards šŸ’»

Na deze inspirerende sessie wist Gregory Edwards de aandacht vast te houden met zijn presentatie over schaalbare SEO. Hij boeide het publiek met succesverhalen, data-analyses en praktische tips. De focus lag op twee pijlers: crawl-baarheid en de kwaliteit van je content op je website.

Crawl-baarheid šŸ•·ļø

Een website die goed crawlbaar is, is voor Google eenvoudig te begrijpen en te indexeren. Gregory benadrukte het belang van een logische structuur, geoptimaliseerde meta-tags en een snelle laadtijd.

Contentkwaliteit šŸ“ƒ

Kwalitatieve content is essentieel voor een goede ranking in Google. Gregory adviseerde om te focussen op relevante, unieke Ć©n waardevolle content die aansluit bij de behoeften van de doelgroep.

Maar hoe maak je jouw content schaalbaar? Less is more. Kies bewust welke pagina’s je wilt indexeren en richt je op de meest relevante en waardevolle content. Bovendien is het ook nog steeds belangrijk om je huidige content regelmatig te controleren en up-to-date te houden.

Wanneer moet je een pagina op je website behouden

Wil je graag meer weten over deze sessie? Bekijk hier de volledige Friends of Search presentatie.

Coolblue: E-E-A-T avant la lettre – Linde Hogenes šŸ™‚

Linda Hogenes, SEO Manager bij Coolblue, nam ons daarmee even mee op een reis door de tijd. Ze belichtte de lange traditie van Coolblue in het toepassen van E-E-A-T principes, lang voordat de term Ć¼berhaupt bestond. Al van bij het begin streefde Coolblue naar het bieden van de beste service aan haar klanten. Dit resulteerde in creatieve oplossingen die perfect aansluiten bij de E-E-A-T pijlers. Van designated product specialists tot handige how-to videoā€™s en vergelijkingstools. Coolbue is het schoolvoorbeeld dat een goede klantenervaring een grote impact heeft op jouw SEO-resultaten.

Wat is het E-E-A-T Principe

Wil je graag meer weten over deze sessie? Bekijk hier de volledige Friends of Search presentatie.

SEA – sessions

Ad relevantie x automation: best of both worlds dankzij AI en ad customizers – Martin Rƶttgerding šŸ¦¾

Als Google Ads marketeer sta je voor jouw klanten steeds voor dezelfde moeilijke keuze: kies ik voor een optimale advertentierelevantie en verlies ik daardoor datavolume om de automation features die Google aanbiedt ten volle te benutten of kies ik toch voor de Hagakure methode, waarin we zoveel mogelijk data combineren, maar verlies ik daardoor advertentierelevantie? Martin Rƶttgerding stelde tijdens zijn Friends of Search-sessie een oplossing voor die best of both worlds combineert: het gebruik van ad customizers binnen de Hagakure structuur.

Hij bood ons een kijk aan op zijn visie op hoe je nu zoekcampagnes het best structureert in tijden van AI en automation. Rƶttgerding benadrukte het belang van consolideren van advertentiegroepen om op die manier zoveel mogelijk data in het Google algoritme te pompen. Om met deze structuur toch je advertentierelevantie te behouden, is het gebruik van ad customizer headlines en URLā€™s op zoekwoordniveau van essentieel belang.

Rƶttgerding benoemde verder ook de voordelen van deze aanpak, zoals bijvoorbeeld het eenvoudiger aansturen van advertentiegroepen en het samenvoegen van data, waardoor er meer controle en focus ontstaat. Dit soort campagnestructuren geeft goed de vooruitgang weer van een basis zoekadvertentiecampagne naar een geavanceerde, op AI-gebaseerde strategie, die marketeers van waardevolle inzichten voorziet om hun campagnes te verbeteren en effectief om te gaan met het voortdurend veranderende digitale landschap.

Gammaā€™s omnichannel journey in Search – Camilla Borgmo & Laurens Miedema šŸ”Ø

In een steeds meer digitaliserende wereld worden de paden binnen een customer journey steeds onduidelijker. Zo gebruiken 78 procent van de shoppers een retailerā€™s app terwijl ze in de winkel zijn. 51 procent van de shoppers maakt via de telefoon een aankoop in een winkel.

Ook bij Gamma, de doe-het-zelf bouwmarkt, zagen ze dat deze paden steeds meer met elkaar verweven raken. Sommige producten worden bijvoorbeeld vaker online gekocht (denk aan machines), terwijl klanten voor andere producten liever eerst online checken of een bepaald product nog in voorraad is in de winkel vooraleer ze de trip naar de (fysieke) winkel maken om daar het product aan te kopen, denk hierbij aan schroevendraaiers, verf, etc,… Gamma heeft doorheen de jaren data over deze zaken verzameld om op basis hiervan hun Google Ads campagnes te optimaliseren.

Local Inventory Ads werden een belangrijk onderdeel van hun strategie. Hiervoor gebruikten ze offline winkelaankopen als conversie en gebruiken ze omnichannel ROAS (= Return On Ad Spend) als hoofdtarget. Ze hebben dus online samengebracht met offline. Door deze combinatie benutten ze optimaal de volledige customer journey en bereiken ze hun (potentiƫle) klanten exact op de plaats(/kanaal) en timing wanneer de klant Gamma nodig heeft. Gamma zag zo een stijging in het aantal vertoningen, klikken, conversiewaarde Ʃn realiseerden ze een significante stijging in hun marktaandeel.

Wil je graag meer weten over deze sessie? Bekijk hier de volledige Friends of Search presentatie.

Algemene key take-aways van Friends of Search 2024 šŸ”‘

SEO

 • Focus op relevante, unieke en waardevolle content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Kies bewust welke pagina’s je wilt indexeren, optimaliseer de meest waardevolle content en houd je content up-to-date. Less is more!
 • Zet de klant centraal in je SEO-strategie. Een goede gebruikerservaring leidt tot betere rankings.
 • SEO draait om het creĆ«ren van een optimale gebruikerservaring met behulp van AI, kwalitatieve content, technische optimalisatie en een klantgerichte focus. Blijf op de hoogte van de laatste trends en blijf je website optimaliseren om succes te behalen in de zoekresultaten.

SEA

 • Je hoeft niet altijd (en zelfs vaker niet dan wel) de (automatische) aanbevelingen van Google te volgen om je campagnes te optimaliseren. Veel belangrijker is het om de noden van jouw klant te begrijpen en de Google Ads-strategie af te stemmen op het budget, bedrijfsdoelen en prioriteiten van de klant. AI helpt je vaak al een heel eind verder, maar jij blijft de PPC-expert en Google blijft nog steeds een bedrijf die aan jou (en jouw klant) geld wil verdienen.
 • Uitsluitingen, uitsluitingen en,… oh ja! Uitsluitingen! – In tijden van geautomatiseerde biedstrategieĆ«n en broad match type zoekwoorden is het gebruik van negatieve zoekwoorden en uitsluitingen op plaatsingen en targeting van essentieel belang.
 • De perfecte campagnestructuur bestaat niet. Maar door rekening houden met de volgende zaken kom je al een heel eind in de buurt:
  • Hou je beschikbaar budget in het achterhoofdĀ 
  • Beperkt je zoekwoorden tot 3 of 4 bij het opzetten van campagnes en bouw daarop verder naargelang je campagnes meer data verzamelenĀ 
  • Bouw op close variants voor jouw zoekwoorden. Zo laat je jouw zoekwoorden toe om te matchen met zoektermen die gelijkaardig zijn aan, maar niet gelijk aan jouw target zoekwoord.Ā 
  • Wil je toch echt meer inzetten op advertentierelevantie en zijn ad customizers niet relevant voor jouw campagnes? Dan is segmenteren de boodschap en heb je meerdere advertentiegroepen nodig.
Group 493

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar meer korte updates rond alles wat met digitale marketing te maken heeft? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

"*" indicates required fields

Jouw e-mailadres

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1