Een website is vaak het eerste en belangrijkste contactpunt tussen een bedrijf en zijn potentiële klanten. Toch zijn er nog steeds veel bedrijven die genoegen nemen met een verouderde website met het idee “waarom iets repareren dat niet kapot is?”
In deze blogpost willen we dit denkpatroon doorbreken en je helpen beoordelen of het tijd is om je website te herontwerpen.

Wat moet ik precies verstaan onder een redesign?

Een website redesign kan je vergelijken met een make-over. Jouw website wordt in een nieuw jasje gestoken, de bestaande elementen worden hervormd op basis van lay-out en structuur, er worden nieuwe functies en visuele elementen toegevoegd, en de teksten worden onder handen genomen. Jouw website zal met andere woorden opnieuw die wow-factor krijgen, met als doel meer webverkeer te genereren.

Wil jij nu weten of jouw website verouderd is? Dan kan je de volgende 10 signalen aftoetsen aan jouw website.

10 signalen dat jouw website verouderd is

1. Een verouderd ontwerp

Dit is één van de meest voorkomende redenen waarom websitebezoekers jouw website verlaten. Design trends evolueren voortdurend, en een verouderde website kan er in vergelijking met concurrenten gewoon niet meer aantrekkelijk uitzien. Als jouw website al 10 jaar oud is, zonder dat er ooit iets werd aangepast, is de kans heel groot dat je achterop hinkt ten opzichte van de concurrenten. Vroeger was het gebruik van accentkleuren en opvallende knoppen iets wat ofwel in overmate, ofwel helemaal niet werd gedaan op een website. In moderne designs wordt dit op heel strategische plaatsen gebruikt om bezoekers in hun onderbewustzijn de juiste richting uit te duwen.

Denk er ook aan dat jouw doelgroep verandert doorheen de jaren. Als jouw doelgroep bijvoorbeeld een jong gezin is, moet je in je achterhoofd houden dat dit binnen 10 jaar de 16-jarigen van nu zijn, die dus ook een volledig ander verwachtingspatroon van een website kunnen hebben.

microsoft webdesign in 2009microsoft 2019 scaled

Gebruik de slider en ontdek hoe het design van Microsoft in de afgelopen 10 jaar evolueerde

2. Te weinig witruimte

Witruimte zorgt voor balans en rust op jouw website. Het is geen verspilde ruimte, maar het maakt je inhoud leesbaarder en visueel aantrekkelijker. In het verleden werd vaak alle mogelijke ruimte benut op een pagina, waardoor alles heel zwaar en druk aanvoelde, wat op zijn beurt de aandacht wegtrekt van de echt belangrijke dingen op een website. (Lees: jouw “koop” of “contacteer ons” knop).

3. Geen up-to-date beeldmateriaal

Dateren de afbeeldingen die op jouw website staan van enkele jaren terug, of heb je helemaal geen eigen beeldmateriaal? Dan schiet je best in actie. Investeren in visuele elementen maakt je website professioneler en interessanter. Het oog wil namelijk ook wat. 📸

4. Sierlijk of zwaar lettertype

Sierlijke en zware lettertypes verstoren vaak de gebruikerservaring van een bezoeker. Je gebruikt beter moderne lettertypes, die gemakkelijk leesbaar zijn en er goed uitzien op verschillende apparaten. Wil je toch met speciale lettertypes werken? Zorg dan voor een goede balans en gebruik deze bijvoorbeeld enkel om accenten of bepaalde ondertitels mee vorm te geven.

5. Een hoge bounce-rate

Als je toegang hebt tot de analyse cijfers van jouw website, kan je hier heel wat informatie uithalen. Zo kan je bijvoorbeeld het bounce percentage uitpluizen. Dit is het procentuele aantal bezoekers dat je website verlaat zonder ook maar 1 actie te ondernemen. Hoe hoger dit percentage is, hoe meer mensen jouw website verlaten en hoe meer je er dus van kan uitgaan dat jouw website niet voldoende beantwoordt aan de behoefte van jouw potentiële klanten.

Hoe te optimaliseren?

  • Gebruik eenvoudige en duidelijke taal
  • Zorg voor een logische navigatie waar je in 1 oogopslag alle belangrijke informatie kan waarnemen.
  • Moedig jouw bezoekers aan om actie te ondernemen. Dit kan gaan van een eenvoudige lees meer knop tot een leuke video die op jouw pagina staat.

6. Niet mobielvriendelijk

Eén van de grootste weggevers waaraan je kan merken dat jouw website verouderd is? Op smartphones en tablet komt jouw website niet meer mooi tevoorschijn. Titels en afbeeldingen staan er maar gedeeltelijk op, je kan niet makkelijk scrollen, of je tekst wordt gewoon onleesbaar.

Moderne websites zijn responsief voor alle mobiele apparaten, waardoor elke potentiële klant jouw website makkelijk kan bezoeken, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt. Nog een gouden tip: Kies op tablets en smartphones voor een iets groter lettertype. Zo kan de bezoeker op een makkelijke manier jouw website lezen. Niet te vergeten, ook Google beloont je hiervoor wat leidt tot een hogere SEO-ranking in Google.

7. Trage laadtijd

Duurt het enorm lang, wanneer je naar jouw website surft, vooraleer je iets te zien krijgt? Of blijft je pagina op willekeurige momenten verspringen? Dan schort er naar alle waarschijnlijkheid iets aan de laadsnelheid. Dit kan veroorzaakt worden door een overvloed aan beeldmateriaal – die bovendien nog eens te zwaar zijn qua bestandsgrootte – of een verouderd websitesysteem dat niet de nodige updates heeft gekregen.

8. De SEO-prestaties vallen tegen

Wordt jouw website helemaal niet weergegeven in Google, of vinden mogelijke klanten jou niet wanneer ze op zoek zijn naar jouw diensten? Dan is de kans heel groot dat je website ook niet meer voldoet aan de standaarden van Google en zal jouw website ook niet bij de topresultaten komen te staan in de zoekmachine.

Om ervoor te zorgen dat je je doelgroep bereikt, kun je je website laten herdesignen en optimaliseren om wel te scoren in Google.

9. Je bedrijf is geëvolueerd, maar je website is achter gebleven

De laatste jaren is jouw bedrijf gegroeid,  je biedt nieuwe producten of diensten aan en je hebt een nieuw logo laten ontwerpen. Je hebt dit ook zo goed mogelijk op jouw website proberen te plaatsen. Top! Het enige nadeel? Jouw website is nu een samenraapsel geworden van verschillende stukken content en er is geen duidelijke samenhang meer. Klinkt dit als iets bekend in de oren? Dan is het tijd om jouw website te laten herdesignen.

10. Je bent niet fier om jouw website door te sturen

Een binnenkopper, maar waarschijnlijk het grootste signaal dat jouw online visitekaartje aan vernieuwing toe is! 😉

Wat kan Digital Leader voor jou betekenen?

Het investeren in aangepast webdesign heeft vele voordelen. Onthoud dat een professioneel ontworpen website meer doet dan er alleen maar goed uitzien. Wij helpen jou graag.

Wat doen wij?

  • Het gemakkelijker maken voor bezoekers om te vinden wat ze willen en de gewenste actie te ondernemen.
  • Bezoekers vertrouwen geven in je merk en het vermogen om aan hun verwachtingen te voldoen.
  • Het converteren van meer bezoekers.

  • Je website in de zoekresultaten laten verschijnen.

  • Ervoor zorgen dat je website toegankelijk en mobielvriendelijk is voor alle gebruikers, ongeacht welk apparaat ze gebruiken.

Ben je klaar om je website naar een hoger niveau te tillen? Wij helpen jou graag verder. Word een échte Digital Leader in jouw sector.

Group 493

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar meer korte updates rond alles wat met digitale marketing te maken heeft? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

"*" indicates required fields

Jouw e-mailadres

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1