De digitale marketing wereld in China is voor westerlingen zowel spannend als uitdagend. Het land wordt aanzien als de bakermat van technologische vooruitgang en dat heeft ook zijn weerslag op de online marketing scene. China is de pionier als het aankomt op nieuwe marketingtrends en het Westen volgt die ontwikkelingen dan ook aandachtig op. In dit blogbericht ontdekken we de digitale marketing trends die het komende jaar in China booming zullen zijn, en wie weet nadien ook bij ons.

digitale giganten uit china

KOL marketing

KOL marketing, ofwel influencer marketing en voluit Key Opinion Leaders is een term die niet meer weg te denken is uit het Chinese marketinglandschap. Influencers worden er bijna in iedere marketingcampagne ingezet. Ze worden aanzien als belangrijker en relevanter dan de ‘gewone’ massamedia omdat ze een diepere en meer intieme relatie opbouwen met hun doelpubliek. Bovendien zijn deze influencers in staat om interactie aan te gaan met hun volgers, waardoor campagnes veel boeiender worden. Ideeën, voorkeuren en gedachtegangen worden makkelijker gedeeld en aangezien de gemiddelde Chinees een gezond wantrouwen heeft tegenover informatie afkomstig van de traditionele kanalen, bieden KOL’s een vorm van reclame die als authentieker en betrouwbaarder wordt ervaren.
digitale giganten china

(Micro) KOL gebruiken als bedrijf

Key Opinion Leaders zijn dus al langer geen fenomeen meer in de Chinese marketingwereld. Ook het komende jaar lijkt daar geen verandering in te komen, integendeel. China’s Gen Z groeit op en is steeds meer op zoek naar authentieke content. Daarom gaan merken ook meer en meer inzetten op micro-KOL’s (influencers met een kleiner aantal volgers). Deze micro-KOL’s zorgen ervoor dat de boodschappen die zij promoten nog ‘echter’ overkomen. Het eindresultaat is een nauwere band met de volgers, die op hun beurt meer vertrouwen hebben in de producten of diensten.

Dat betekent dat we kunnen verwachten dat influencers (van groot tot klein) vitale kanalen zullen blijven om op te nemen in de marketingstrategie. Wat natuurlijk wel verandert is de manier waarop influencer marketing wordt geïmplementeerd. En daar komt e-commerce livestreaming in beeld.
Gertjan

“De opmars van Chinese digitale marketing giganten is een toonbeeld van de ongekende kracht van innovatie.”

Gertjan – Social media expert

E-commerce livestreaming

China leidt ongetwijfeld de dans op vlak van livestreaming. Het is er een complete social experience waarin influencers hun shopping trips uitzenden via verschillende streaming platformen. Veelal gaat het om een populair, bekend persoon die een product demonstreert en antwoord geeft op vragen van zijn of haar digitale publiek. Heel wat merken maken gebruik van livestreaming, gekoppeld aan e-commerce. Ze zetten bijvoorbeeld een livestream op bij de launch of announcement van een product en creëren zo heel wat hype rond dit product. Denk hierbij aan evenementen zoals de New Year’s’ Eve countdown. Een volledige show, die toewerkt naar een climax (de release van het product). Van zodra het product beschikbaar gesteld wordt op het online platform, vliegt het in enkele seconden duizenden keren over de digitale toonbank.

Maandelijks kijken meer dan 100 miljoen kijkers naar een live online shopping evenement, en de inkomsten die hieruit voortvloeien worden geschat op ongeveer 5 miljard dollar. De meest gebruikte platformen om te livestreamen in China zijn onder andere Tabao en WeChat.

Enkele voordelen van doelgroepen op basis van de Facebook Pixel

  • Persoonlijkere advertenties per doelgroep
  • Advertentie-uitgaven zullen beter besteed worden
  • Optimalisatie van adverentieprestaties door testings

Wordt livestreaming ook zo’n hit bij ons?

We kunnen dus met zekerheid stellen dat e-commerce livestreaming big business is in het Verre Oosten. Of het ook bij ons een hit zal worden is nog de vraag. Livestreaming heeft zeker zijn plaats in de online marketingwereld bij ons, maar eerder op een subtiele manier. Bij ons gaat het eerder om product placement, waarbij populaire livestreamers gesponsord worden door een merk, en deze op hun beurt dan lustig gebruik maken van een product van dat merk. De focus ligt dus meer op de brand awareness dan op de pure commerciële online verkoop.

WECHAT

Wat is WeChat? Vanalles. Sterker nog: vanalles in één enkele app. WeChat is een schoolvoorbeeld van een zogeheten ‘super app’, en dat heeft het te danken aan het enorme aantal functionaliteiten die het in éénzelfde totaalpakket combineert.

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe outfit en opent WeChat. Je krijgt een melding dat de lokale retailer om de hoek tijdelijke promoties heeft. Je kiest de leukste stukken uit, betaalt in de app en post een foto van je nieuwe kledij in je WeChat ‘moments’. Een goede vriend ziet je foto, complimenteert je met je keuze en klikt via de foto meteen door naar de retailer om daar zelf een bestelling te plaatsen. Nu je in gesprek bent, leg je meteen samen een restaurantbezoekje vast voor vanavond. Je neemt er de menukaart bij, kiest je maaltijd van vanavond (mét dessertje) en betaalt op voorhand in de app. Je merkt op de heatmap op dat de omgeving rond het restaurant best druk is momenteel en besluit om een taxi te reserveren (en te betalen) in de app.

Eens aangekomen in het restaurant verschijnt jouw WeChat profiel samen met je bestelling op een scherm, en je diner komt er gezellig aangerold op een automatische rolband. Geen obers of personeel te bespeuren, want alles werd al volledig afgerond via WeChat. Door je lekker dinertje ben je goedgemutst en besluit nog snel even een review te geven van het restaurant om de dag positief af te sluiten. En daarbovenop heb je ook nog de mogelijkheid om jouw gezellige avond te livestreamen op het platform, zodat andere mensen kunnen meegenieten van jouw uitje. Zie je de mogelijkheden?

Interconnectivity

Die hele rim-ram aan functies binnen éénzelfde app staat mijlen voor op vlak van interconnectivity dan om het even wat wij hier in het Westen hebben. De perspectieven voor marketeers zijn nagenoeg eindeloos. WeChat beschikt enerzijds over een oneindige voorraad data van haar gebruikers, wat een godsgeschenk is voor gepersonaliseerde advertenties, en anderzijds verruimt het het begrip van ‘viraliteit’ enorm. Niet alleen de Susan Boyle’s van deze wereld kunnen viraal gaan, ook die lokale retailer of dat nieuwe restaurant krijgen dezelfde kans. En net die laagdrempeligheid en interconnectiviteit is waarom WeChat ongeveer 1 miljard (!) maandelijkse gebruikers heeft.

Benieuwd hoe we die boterham aan insights op jouw bedrijf kunnen toepassen? Een nieuw project in de pipeline voor web, social media of online marketing? We delen ook graag onze kennis over andere onderwerpen die het hier in het Verre Westen goed doen tijdens een vrijblijvende inspiratiesessie. Klaar om uit te groeien tot Digital Leader in jouw sector?

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1