BrightonSEO, de grootste marketingconferentie in de wereld, bracht onlangs opnieuw duizenden digital marketingprofessionals bij elkaar in Engeland. Uiteraard stuurde ook Digital Leader een team van experten om nieuwe inzichten te verwerven over de laatste digitale trends. De key takeaways op vlak van SEO die ons het meest van onze sokken bliezen, delen we graag met jou doorheen deze blog.

Categoriepagina’s, het low hanging fruit van SEO – Alex Jones

Veel bedrijven die starten met SEO focussen voornamelijk op blogs om hun organische zichtbaarheid te vergroten. Hoewel dit zeker een meerwaarde kan zijn, worden helaas de categoriepagina’s vaak vergeten tijdens het optimaliseren van de site. Die categoriepagina’s bieden een enorme kans voor organische groei, vooral omdat ze gericht zijn op bredere, niet-merkgebonden zoektermen en dikwijls beter converteren dan blogs.

💡 PRO TIP: Ahrefs publiceerde een handige blog die als checklist gebruikt kan worden voor het optimaliseren van categoriepagina’s.

Categoriepagina’s kunnen met relatief eenvoudige aanpassingen voor betere rankings zorgen. Denk bijvoorbeeld aan volgende zaken tijdens het optimaliseren van jouw website:

  • Technische optimalisatie: Controleer de URL-structuur, breadcrumbs, filtermogelijkheden, paginatie en zorg dat de categoriepagina’s goed gestructureerd zijn.

  • On-page optimalisatie: Voeg relevante zoekwoorden toe in de content en meta-data, zorg voor duidelijke titels en beschrijvingen, en gebruik vooral aantrekkelijke call to actions.

  • Ondersteunende content: Werk blogposts, sociale mediacampagnes en e-mails uit die deze categoriepagina’s versterken en focus daarnaast op een sterke linkbuildingstrategie met gerichte anchortekst.

Een van de key takeaways is om niet te stoppen bij de basis, maar verder te kijken naar de kracht van interne links en de page trust van je categoriepagina’s. Sla je deze pagina’s over? Dan laat je de kans liggen om zowel jouw conversies als verkeer te laten toenemen.

Een website migreren zonder de SEO “kapot” te maken – Tina Reis & Nikki Halliwell

Ben je van plan jouw website ingrijpend te veranderen op vlak van uiterlijk, verkeer, etc.? Dan is het belangrijk om het migratieproces uit te tekenen. Het migreren van een website kan namelijk een behoorlijke uitdaging zijn, vooral als je rekening wilt houden met SEO. Nikki Halliwell en Tina Reiss benadrukten dat het voorkomen van traffic loss en dalende rankings de hoogste prioriteit moet hebben. Hier zijn de belangrijkste punten die naar voren kwamen:

  • Redirects zijn cruciaal: Niks nieuws onder de zon, maar zorg ervoor dat alle belangrijke pagina’s correct worden omgeleid naar de nieuwe URL’s en test deze zorgvuldig. Vergeet niet om ook backlinks te redirecten, en controleer of er geen indexblockers actief zijn, zoals een standaardinstelling in WordPress die vaak wordt vergeten bij de overstap van een ontwikkelomgeving naar live.

  • Voorkom canonical issues: Canonicals die nog naar staginglinks verwijzen, kunnen problemen veroorzaken. Check deze goed voordat je live gaat.

  • Geduld is belangrijk: Fluctuaties in traffic zijn normaal kort na de migratie. Monitor de prestaties en hou alle wijzigingen die je doorvoert goed bij, zodat je kunt leren van wat werkt en wat niet.

💡 PRO TIP: Kan je tijdens de ontwikkelfase al invloed uitoefenen op de URL-structuur? Neem dat geschenk dan met twee handen aan. Als het mogelijk om exact dezelfde url’s te behouden, zal je aanzienlijk minder werk hebben aan redirectlijst en zal je je ranking makkelijker behouden. Dit voorkomt onnodige dalingen en zorgt voor een soepelere overgang.

Tot slot is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de best presterende content ook op de nieuwe site wordt meegenomen. Dit kan gaan om FAQ’s, video’s of downloads die een meerwaarde creëren op je pagina en verantwoordelijk zijn voor goede rankings. Vergeet die stukjes content dus zeker niet mee te migreren.

Migraties zijn complex, maar door nauwkeurige planning en monitoring kun je de negatieve impact op je organische zoekresultaten tot een minimum beperken. Zoals Tina Reiss treffend zei: “It’s not over until Google says it’s over.” Wees geduldig en panikeer niet als je na livegang tijdelijke dalingen ziet; dat hoort er helaas bij.

De kracht van online reviews voor Local SEO – Michel van Luijtelaar

Tijdens de lokale SEO-sessie werd ons vermoeden bevestigd: online reviews spelen een belangrijke rol. Google verzamelt niet alleen beoordelingen van Google Maps, maar ook van andere platformen zoals Yelp en Trustpilot. Dit betekent dat bedrijven klanten moeten stimuleren om hun mening op meerdere plekken te delen, want reviews zijn de “backlinks van lokale SEO.” Reviews fungeren als het ware als een vorm van ‘social proof’ voor lokale SEO, net zoals backlinks dat doen voor nationale SEO.

Bedrijven moeten actief werken aan het verzamelen van nieuwe beoordelingen. Het gebruik van review management tools kan dit proces vergemakkelijken. Maar verzamelen is niet genoeg; reageren op reviews is minstens zo belangrijk. Door interactie te tonen, vergroot je de betrokkenheid en kun je negatieve feedback ombuigen.

Michel Van Luijtelaar waarschuwde ook voor de gevaren van een slecht beheerd Google Bedrijfsprofiel. Wie zijn profiel niet actief onderhoudt, loopt risico dat anderen ermee knoeien. Hij deelde een humoristisch voorbeeld van scholieren die hun schoolnaam op Google zelf hadden aangepast. Zorg dus dat je profiel up-to-date is en voeg social media links toe voor meer interactie.

Kortom, een actieve aanpak van reviews en bedrijfsprofielen is essentieel voor lokale zichtbaarheid. Dit kan een doorslaggevende factor zijn voor je succes in lokale zoekresultaten.

💡 PRO TIP: Reviews zullen later gebruikt worden in Google’s Search Generative Experience. Zorg dus zeker dat je reviews verzamelt om dit AI-model te voeden met relevante content over jouw bedrijf.

Het belang van lokale content voor SEO – Greg Gifford

Tijdens deze sessie ging Greg Gifford, COO van SearchLab Digital, in op een aspect dat in lokale SEO vaak vergeten wordt – de content op je website. Hij legde uit dat het lokale algoritme van Google anders werkt dan het traditionele zoekalgoritme. Dit betekent dat je anders moet linkbuilden, optimaliseren én content creëren. Het is niet genoeg om simpelweg een blogpost te hergebruiken met telkens een andere locatie in de titel.

Gifford benadrukte dat je content moet maken die daadwerkelijk waardevol is voor je klanten. Niet alleen om hoger te scoren in de zoekresultaten, maar ook om vragen van potentiële klanten te beantwoorden. Goede content zorgt niet alleen voor betere posities in Google, maar ook voor meer conversies. Veel bedrijven denken te weinig na over hoe hun content bijdraagt aan de customer journey. Als je content niet informatief en aantrekkelijk is, verlies je niet alleen posities in de zoekresultaten, maar ook de interesse van je bezoekers.

Hij adviseerde verder om content te maken voor alle fases van de customer journey, niet alleen de laatste stap waar het om verkoop gaat. Je wilt leads en verkopen genereren, maar je moet ook vroeg in het koopproces zichtbaar zijn. Zo zorg je ervoor dat je top-of-mind bent wanneer een klant klaar is om te kopen. Je content moet de doelgroep aanspreken vanaf het moment dat ze beginnen zoeken naar een oplossing voor hun probleem, niet pas wanneer ze op het punt staan een aankoop te doen.

💡 SIDENOTE: Voor steden waar je niet fysiek gevestigd bent, zullen je lokale pagina’s enkel te vinden zijn in de zoekresultaten, niet in Google Maps.

Enkele tips om je lokale content beter te laten ranken:

  • Maak content over plaatselijk nieuws of plaatselijke gebeurtenissen die relevant zijn voor je producten of diensten.

  • Schrijf over plaatselijke events waar je bedrijf aan deelneemt.

  • Interview de lokale bevolking. Deze interviews moeten wel relevant zijn voor jouw bedrijf.

  • Verzamel alle relevante inhoud van je locatie in een “gids” en post deze als blogpost. Bv. “Top 5 dingen om te doen in X”.

Advanced Core Web Vitals & User Experience – Masterclass – Manuel Massimo Madeddu

In deze hands-on masterclass over Core Web Vitals (CWV) kregen we waardevolle inzichten over de impact van websiteprestaties op SEO en gebruikerservaring. Core Web Vitals, een set prestatiemaatstaven door Google, spelen een cruciale rol in het bepalen van je ranking. De belangrijkste onderdelen van CWV zijn LCP (Largest Contentful Paint), INP (Interaction to Next Paint), en CLS (Cumulative Layout Shift), elk gericht op een ander aspect van visuele stabiliteit, laadsnelheid, en interactietijd.

Field data

Field data is de informatie die verzameld wordt uit echte gebruikerservaringen. Dit betekent dat Google kijkt naar hoe jouw website presteert voor echte bezoekers in echte situaties. Het voordeel van field data is dat het nauwkeurig laat zien wat jouw gebruikers ervaren, zoals laadtijden en stabiliteit, maar het kan soms moeilijk zijn om precies te bepalen waar de problemen zitten. Google gebruikt deze data om je rankings te bepalen, dus het is belangrijk om hier scherp op te zijn.

Lab data

Aan de andere kant heb je lab data, die in een gecontroleerde omgeving wordt verzameld. Denk hierbij aan tools zoals Google Pagespeed Insights of Webpagetest.org. Hier krijg je een gedetailleerd overzicht van hoe je site presteert, inclusief aanbevelingen voor optimalisaties. Het voordeel is dat je in lab data gedetailleerde analyses kunt uitvoeren, zoals A/B-testen, en dat je exact kunt zien welke elementen vertragen of een negatieve impact hebben op de gebruikerservaring. Lab data helpt je dus om technische verbeteringen door te voeren, terwijl field data de realistische impact op je bezoekers laat zien.

Field Data & Lab Data

💡 PRO TIP: Gebruik altijd incognitomodus als je lab tests uitvoert, zodat extensies geen invloed hebben op je resultaten. Daarnaast kan het handig zijn om te testen in verschillende browsers en met alternatieve tools, waar je ook de prestaties van concurrenten kunt analyseren.

Een van de handige technieken die tijdens de sessie werd besproken, is het gebruik van de waterfall-methodologie. Dit laat je toe om visueel te zien welke elementen op je site de meeste laadtijd in beslag nemen. Probeer bijvoorbeeld het laden van afbeeldingen of video’s onder de vouw uit te stellen totdat de pagina volledig zichtbaar is. Hierdoor zorg je ervoor dat gebruikers niet hoeven te wachten op elementen die pas later relevant zijn.

Tot slot is het belangrijk om zowel lab data als field data continu te monitoren. Zo kun je de impact van veranderingen meten en ervoor zorgen dat je site niet alleen goed presteert in een gecontroleerde omgeving, maar ook echt gebruiksvriendelijk is voor je bezoekers.

De inzichten van BrightonSEO 2024 laten zien dat er enorme kansen liggen voor bedrijven die hun SEO serieus aanpakken. Of het nu gaat om het optimaliseren van categoriepagina’s, het vlekkeloos migreren van je website of het benutten van online reviews voor lokale zichtbaarheid, het is duidelijk dat strategische SEO cruciaal is voor online succes.

Wil je weten hoe je deze strategieën kunt toepassen op jouw website? Of ben je benieuwd hoe wij bij Digital Leader je kunnen helpen om je organisch verkeer en conversies te verhogen? Onze experts staan klaar om je te ondersteunen!

Group 493

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar meer korte updates rond alles wat met digitale marketing te maken heeft? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

"*" indicates required fields

Jouw e-mailadres

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1