Korte video’s winnen aan populariteit en TikTok is hier het platform bij uitstek voor! Steeds meer bv’s en artiesten zijn aanwezig op dit ‘nieuwe’ socialmediakanaal en delen er video’s met hun vele fans. Tot onze verbazing zijn er momenteel weinig bedrijven actief op TikTok. Nochtans biedt het platform veel oppurtuniteiten en je hoeft er niet eens zelf voor de camera te staan. Maar wat kan deze app nu concreet betekenen voor jouw onderneming?

Wat is TikTok?

TikTok is een Chinese app waarop je korte video’s kan posten en bekijken. Je kan dus makkelijk video’s maken, passende muziek kiezen en ze delen. Zo ontstaan er vaak challenges of uitdagingen. TikTok verschilt met Facebook en Instagram op vlak van volgers. Op Facebook en Instagram beslis je zelf wie je volgt alvorens je content kan zien. TikTok werkt net omgekeerd. De app beslist zelf wat je te zien krijgt waardoor je eindeloos kan scrollen. Afhankelijk van hoe lang je naar bepaalde video’s kijkt, weet TikTok waar jouw interesses liggen. De video’s duren maximaal 3 minuten, maar toch kan je zonder het te beseffen urenlang op de app zitten.

TikTok is wereldwijd al meer dan 2 miljard keer gedownload. De app heeft al meer dan 3 miljoen Belgische gebruikers en is vooral populair bij tieners. Toch zijn er meerdere leeftijdsgroepen vertegenwoordigd op TikTok. In België is 42% van de gebruikers tussen de 18 en 24 jaar oud. Maar liefst 35% is ouder dan 25.

TikTok voor je bedrijf

5 manieren om TikTok in te zetten voor jouw bedrijf

TikTok biedt veel mogelijkheden voor bedrijven. Door het grote aantal gebruikers en het impulsieve algoritme maak je veel kans om viraal te gaan met jouw bedrijf. Klaar om jouw business in de kijker te zetten op TikTok? Hier zijn alvast vijf puntjes die je op weg helpen.

1. Creëer content die eigen is aan jouw merk

TikTok gebruiken voor jouw eigen marketing: hoe begin je eraan?

 • 1

  Kies voor een Pro-account: Vergeet ook jouw Instagram- en Facebookaccount niet te koppelen.

 • 2

  Hou het simpel: De meeste TikTok-gebruikers filmen hun content met hun eigen smartphone. Het hoeft dus niet altijd heel professioneel over te komen. Belangrijk is dat je de persoonlijkheid van jouw merk overbrengt naar potentiële volgers, zodat ze een band opbouwen met jouw merk.

 • 3

  Maak het eigen aan jouw merk: Via de Ontdek-pagina kan je populaire video’s en hashtags bekijken. Kijk wat anderen doen en probeer te experimenten met trends. Durf ook eens een andere kant van jouw merk te laten zien.

 • 4

  Doe mee aan hashtag challenges: Op TikTok ontstaan er hashtags challenges die populair worden en dus zeer interessant zijn om als bedrijf op in te spelen. Op die manier kan je meegenieten van de populariteit van die challenge.

 • 5

  Kies voor een duidelijk thema: Ga voor thema’s en video’s die bij je merkidentiteit passen en leg hier jouw focus op. Zo weten de kijkers waarvoor ze op jouw profiel terecht kunnen en wat ze van je onderneming kunnen verwachten.

2. Ga aan de slag met je eerste video!

Nu je weet waar je moet op letten, is het tijd om jouw eerste video te maken!

 • 1

  Maak een korte video (idealiter rond de 15 seconden) waarin je jouw publiek geboeid houdt.

 • 2

  Voeg muziek toe. Kies een deuntje dat bij je video past of een trending liedje dat ervoor kan zorgen dat je video viraal gaat.

 • 3

  Ondertitel je video. Door gebruik van ondertitels kunnen ook de kijkers die zonder geluid kijken begrijpen waarover je video gaat.

 • 4

  Uploaden maar! Ben je blij met hoe je video er uiteindelijk uitziet? Dan ben je klaar om je video online te zetten.

 • 5

  Analyseer je content. Met een Pro-account krijg je heel wat insights over jouw profiel en de kijkers ervan. Analyseer deze insights en pas je content eventueel aan.

3. Maak gebruik van (micro)influencers

Wil je jouw bereik op TikTok nog vergroten? Dan kan influencer marketing een extra push betekenen voor jouw bedrijf. Op TikTok zijn influencers aanwezig met volgers aantallen die variëren tussen enkele duizenden en miljoenen. Je zou denken: hoe meer volgers, hoe beter. Toch is het belangrijk om strategisch goed na te denken met welke TikTok-influencer je een samenwerking wil aangaan. Ga dus op zoek naar influencers die binnen jouw sector zullen aanslaan en wiens persoonlijkheid past bij jouw merk.

4. Adverteren op TikTok

Ook op TikTok is het mogelijk om als merk jouw doelgroep te gaan bereiken via betalende advertenties. TikTok is namelijk het ideale platform om aan brand awareness te doen. Aangezien nog niet elk bedrijf op TikTok actief is, is het nog vrij goedkoop om te adverteren op dit kanaal. Let erop dat de content van jouw TikTok-advertenties op een overtuigende en originele manier aan jouw potentiële klanten worden voorgesteld. Leef je dus volledig uit en durf out-of-the-box te denken. Benieuwd naar de verschillende types TikTok-advertenties? Ontdek ze op onze pagina over Tiktok advertenteren.

5. NIEUW: Tiktok Shopping

Begin september 2021 kwam TikTok met iets nieuws: TikTok Shopping, een in-app winkelervaring. Dankzij TikTok Shopping kan je dus een shopping tab toevoegen aan jouw TikTok-bedrijfsprofiel. Let wel op: je kan enkel producten uit een webshop toevoegen die in Shopify is gebouwd.

In het tabblad zie je dus een overzicht van de producten uit jouw Shopify-webshop. TikTok-gebruikers kunnen jouw producten bekijken zonder de app te verlaten. Eens ze beslist hebben om een product aan te kopen, dan worden ze automatisch doorverwezen naar het winkelmandje op jouw website.

Heb je een TikTok gemaakt waarin één van jouw producten aan bod komt? Dan kan je aan de hand van een speciale productlink het product taggen. Zo kunnen geïnteresseerde TikTok-gebruikers in enkele klikken meteen kopen en afrekenen. Beschik je over een webshop gebouwd in Shopify? Maak dan snel een TikTok for Business-account aan en test de functie uit!

TikTok voor jouw bedrijf

Bedrijfsaccounts die je moet volgen op TikTok

Bij deze vijf bovenstaande trends stopt het natuurlijk niet. Het zoekgedrag van jouw potentiële klanten is afhankelijk van veel factoren. Ben je benieuwd welke Google Trends er binnen jouw sector momenteel actief zijn? Contacteer ons vrijblijvend voor een inspiratiesessie en dan bespreken we samen alle digitale mogelijkheden voor jouw onderneming.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1