Hedendaagse consumenten hebben weinig tijd en dat blijkt ook uit hun online gedrag. Elke webgebruiker wilt altijd en overal zo snel mogelijk zijn noden ingelost zien, of dat nu het inwinnen van extra informatie, praktische ondersteuning bij een bepaald probleem of een rechtstreekse aankoop is – slaag je daar niet in, dan is de concurrentie slechts een klik verwijderd. Dat wil je als ondernemer uiteraard te allen tijde vermijden. Het optimaliseren van de conversies op je site kan daar sterk bij helpen. Maar hoe begin je eraan?

Wat is conversieoptimalisatie?

Conversieoptimalisatie of CRO is een tak van online marketing met als doel zoveel mogelijk bezoekers de door jou gewenste acties op je website te laten uitvoeren. De meest voorkomende acties of conversies zijn: een aankoop via een webshop, een contactaanvraag via het contactformulier, het vastleggen van een afspraak, of het inschrijven op een nieuwsbrief.

Door de conversiemogelijkheden op jouw website snel en eenvoudig te houden, verhoog je de kans dat de webbezoeker klant wordt (en niet die van de concurrentie). Uiteindelijk zijn het de kopers die jouw bedrijf laten groeien en niet de bezoekers. Door enkele doordachte optimalisaties aan je website kan je bezoekers als het ware beïnvloeden om vaker een gewenste actie te ondernemen. Wij geven alvast enkele praktische tips mee om meer conversies op je website te genereren.

4 tips om je conversieratio te verhogen

 • Hou je navigatiestructuur of ‘flow’ tussen pagina’s zo logisch mogelijk
  We zeiden het al eerder: internetgebruikers verwachten zo snel mogelijk een antwoord op hun vraag. Alle informatie op je site moet dus op een logische manier terug te vinden zijn en daarom is een doordachte navigatiestructuur of ‘flow’ tussen pagina’s cruciaal. Hoe meer overbodige kliks je de gebruiker uitspaart, hoe beter. Zorg ervoor dat je menu’s (en interfaces in het algemeen) intuïtief aanvoelen, dat het design clean en overzichtelijk blijft en vermijd doodlopende straatjes zonder call to actions of conversiemogelijkheden. Op die manier zorg je ervoor dat een bezoeker nooit vastloopt op bepaalde pagina’s.

 • Spreek de taal van je gebruikers
  Als ondernemer ben je het gewoon om klantgericht te werk te gaan en het is belangrijk dat je website dat ook uitstraalt. Praat dus niet enkel over je bedrijf, producten en diensten vanuit je eigen perspectief, maar probeer te denken in functie van je doelgroep. Spreek je gebruikers aan in hun taal, zorg ervoor dat je content relevant is en overspoel hen niet met nutteloze details. Herkenbaarheid is doorslaggevend.

  Denk bijvoorbeeld aan generieke CTA’s als “Klik hier”. Het feit dat er al een CTA voorzien wordt is een goed begin, maar door de copy algemeen te houden worden bezoekers niet voldoende verleid om over te gaan tot de gewenste actie. Simpelweg de tekst in een knop, button of banner wervender schrijven of waar mogelijk personaliseren (in context van de gebruiker, de pagina waar naar verwezen wordt…) kan in dat opzicht al wonderen doen.

 • Laat eigen smaak en voorkeur los
  Aansluitend op de vorige tip moet je ook op visueel vlak in de huid van je gebruikers durven kruipen. Indien je bedrijf al een huisstijl heeft, dan trek je die uiteraard door op je website. Hou er rekening mee dat jouw smaak en die van je doelpubliek misschien niet overeenkomen, en dat kan dan weer een invloed hebben op je conversieratio. Wat doe je in dat geval?

  Om te onderzoeken welk design tot de beste resultaten leidt, kan je gebruik maken van A/B testing. De opzet hiervan is om je gebruikers steekproefgewijs op te delen in willekeurige groepen en hen verschillende versies van je website te vertonen. Zo kan je bijvoorbeeld nagaan welke titel, tekst, afbeelding of kleur buttons het beste werkt bij jouw doelgroep. Op basis van deze resultaten kan je de website blijven optimaliseren om conversies aan te sturen.

de 4 tips om conversies op je website te verhogen
 • Speel met de fold van de website
  Volgens de regels van de kunst moet alle cruciale informatie van een webpagina ‘above the fold’ weergegeven worden. ‘Above the fold’ is alles wat een bezoeker te zien krijgt op een pagina zonder naar beneden te scrollen. In functie van conversieoptimalisatie is het essentieel om de belangrijkste informatie bovenaan weer te geven zodat de gebruiker in één oogopslag de essentie van de pagina gezien heeft.

  Bovendien kan je er ook mee spelen om menu’s of buttons te laten verschijnen en vast te zetten op het scherm wanneer er onder de fold gescrold wordt. Op die manier blijven de buttons of menu’s steeds zichtbaar voor bezoekers en kunnen ze te allen tijde overgaan tot conversie.

Met bovenstaande tips kom je zelf al een hele eind. Laat je je liever door experts begeleiden of wil je toch een versnelling hoger schakelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag een gratis inspiratiesessie aan om de conversies op jouw website te verhogen.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1