Is je website nog in een oudere Drupal-versie 7 of 8 gebouwd? Dan is het hoog tijd om na te denken over een upgrade naar Drupal 9 of 10! Drupal 9 en 10 zijn de nieuwste versies van het Drupal CMS en bieden tal van voordelen, zoals verbeterde websiteprestaties, beveiliging en nieuwe features. Sinds november 2021 bieden Drupal 7 en Drupal 8 geen ondersteuning meer. Daarom gaan we in deze blog nog dieper in op de voordelen, het upgradeproces en enkele veelgestelde vragen zodat je op een soepele manier de overstap kan maken.

De voordelen van een upgrade naar Drupal 9

 1. Verbeterde websiteprestaties: De prestaties van Drupal 9 zijn aanzienlijk verbeterd, waardoor het sneller en efficiënter werkt dan vorige versies. Je website zal ook door deze nieuwe versie sneller laden, wat een positieve invloed heeft op de gebruikerservaring en hogere posities in zoekmachines zoals Google.
 2. Verbeterde beveiliging: Beveiliging speelt altijd een cruciale rol bij een website. Daarom heeft Drupal 9 hier nog verdere stappen in ondernomen om dit verder te optimaliseren. Door de nieuwste beveiligingspatches te implementeren en verouderde code te verwijderen, is Drupal 9 veel veiliger dan de vorige versies. Je website is dus minder kwetsbaar voor beveiligingsinbreuken en je gegevens zijn veilig.
 3. Nieuwe features: Drupal 9 bevat tal van nieuwe functies die de functionaliteit van je website kunnen verbeteren zoals een nieuwe mediabibliotheek waarmee je eenvoudig afbeeldingen, video’s en andere mediabestanden kan uploaden en beheren of een verbeterde meertalige ondersteuning voor meertalige websites.
Waarom je moet upgraden naar drupal 9

Het upgradeproces in een handig stappenplan

Overtuigd van de voordelen? Dan gaan we eraan beginnen! De eerste stap van het upgradeproces is het beoordelen van de compatibiliteit van je website. Als je merkt dat je website niet compatibel is met Drupal 9, dan moet je je modules of custom code bijwerken voordat je doorgaat met de upgrade.

 1. a. Mijn website draait momenteel op Drupal 8

Als je momenteel Drupal 8 gebruikt, dan moet je eerst upgraden naar Drupal 8.9 alvorens je kan upgraden naar Drupal 9. Dit is een noodzakelijke stap in het upgradeproces. Bij de “Upgrade Status”-module kan je controleren of je website klaar is voor de upgrade.

Zodra je website op Drupal 8.9 draait, kan je upgraden naar Drupal 9. Het upgradeproces is vergelijkbaar met de upgrade naar 8.9 versie. Gebruik ook zeker de documentatie en hulpmiddelen van Drupal om het proces te vergemakkelijken.

 • b. Mijn website draait momenteel op Drupal 7

Als je momenteel Drupal 7 gebruikt, dan zou je website eigenlijk al voor november 2022 moeten aangepast zijn naar Drupal 8. Sinds 2022 ontvangen Drupal 7 websites geen onderhoud en beveiliging meer. Drupal 7 websites moeten opnieuw gebouwd worden in Drupal 8 om te kunnen upgraden naar Drupal 9. Daarom denk je dus beter opnieuw na over je website alvorens een nieuwe website te bouwen in Drupal 8. Hoe tevreden ben je van je huidige website? Wil je nog bepaalde zaken optimaliseren? Of het design en/of de sitemap volledig herbekijken?

Ondersteuning nodig bij deze brainstorm? Digital Leader heeft inhouse experten die je helpen om tot een doordacht webdesign te komen. Neem dus gerust contact met ons op en samen bespreken we alle mogelijkheden.

Extra tips voor een succesvolle upgrade

 • Maak een back-up van je website voordat je start met het upgradeproces. Hierdoor heb je een kopie van je site voor het geval er iets zou mislopen tijdens de upgrade. Check hiervoor de “Backup and Migrate”-module van Drupal.
 • Zoals eerder vermeld is het dus van cruciaal belang om eerst de compatibiliteit van je website met Drupal 9 te checken en indien nodig je modules of custom code bij te werken alvorens je de upgrade uitvoert.
 • Heb je de upgrade naar Drupal 9 uitgevoerd? Dan is het belangrijk om alle aspecten van je website grondig door te testen. Werken alle functionaliteiten? Is het ontwerp van je website hetzelfde gebleven? Werkt je website naar behoren? Na deze check-up ben je pas zeker dat alles correct werkt. Gebruik hiervoor de “Test”-module en SimpleTest om geautomatiseerde tests op je website uit te voeren.
 • Hoewel Drupal 9 verouderde code verwijderd, kan het zijn dat sommige delen van je custom code nog steeds verouderde API’s gebruiken. Je raadpleegt dus ook best de “Upgrade Status”-module om verouderde code te identificeren en bij te werken waar nodig.
 • Wist je dat Drupal 10 ook al beschikbaar is? Het upgradeproces is hetzelfde als van Drupal 8 naar Drupal 9, maar het brengt nog extra verbeteringen met zich mee. Je wilt toch niet achterblijven? 😉
 • Dé belangrijkste tip: overweeg om een professionele partij in te schakelen om de upgrade van je website naar Drupal 9 tot een goed einde te brengen. Vooral bij grote of op maat gemaakte websites kan deze upgrade een complex proces zijn. Bij Digital Leader geven we graag extra informatie en nemen we deze upgrade graag voor onze rekening. Zo kan jij zorgeloos genieten van je up-to-date website. Laat je gegevens na via ons contactformulier en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Upgraden drupal 9

Veelgestelde vragen

 • Kan ik direct upgraden van Drupal 7 naar Drupal 9? Nee, je kan niet direct van Drupal 7 naar Drupal 9 upgraden. Je zal eerst moeten upgraden naar Drupal 8 en daarna naar Drupal 9.
 • Werken mijn Drupal 8-modules ook in Drupal 9? In de meeste gevallen zullen Drupal 8-modules ook werken in Drupal 9. Je moet wel je site controleren op compatibiliteit en modules die niet compatibel zijn met Drupal 9 bijwerken.
 • Hoe lang duurt het om te upgraden naar Drupal 9? De duurtijd van de upgrade hangt af van de grootte en complexiteit van je website. Kleine en eenvoudige website kunnen slechts enkele uren in beslag nemen, terwijl grotere en complexere websites enkele weken of maanden in beslag kunnen nemen.
 • Moet ik mijn huidige Drupal 7 of 8 website updaten, of kan ik ervoor kiezen om op Drupal 7 te blijven? Hoewel het mogelijk is om je huidige Drupal 7 of 8 website te behouden zonder te updaten, is het niet aanbevolen. Als je ervoor kiest om op Drupal 7 te blijven, betekent dit dat je geen toegang meer hebt tot de nieuwste beveiligingsupdates. Dit kan leiden tot beveiligingsrisico’s en mogelijkheden voor hackers om je website aan te vallen. Het wordt dus sterk aanbevolen om je website regelmatig te updaten om de beveiliging en functionaliteit te verbeteren.
 • Wat zijn de voordelen om de upgrade te laten uitvoeren door een professionele partij? Professionele partners zoals Digital Leader verzekeren je van een soepele en succesvolle upgrade dankzij hun knowhow. Het bespaart je tijd en verkleint de kans op fouten tijdens het upgradeproces.

Upgraden naar Drupal 9 kan je website dus veel voordelen opleveren. Het upgradeproces kan wel complex en tijdrovend zijn, vooral bij grotere en complexere sites. Daarom is het dus belangrijk om rekening te houden met onze tips zoals een back-up van je site maken en je site door te testen na de upgrade. Hulp nodig bij de upgrade? Bij Digital Leader hebben we de expertise in huis om je een succesvolle upgrade te garanderen.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1