Snelheid en eenvoud, dat zijn vandaag de belangrijkste termen als het gaat over het opzoeken van informatie. Internetgebruikers geven een vraag of een term in en willen daar zo snel mogelijk een antwoord op. Zoekmachines, zoals Google, spelen daar steeds beter op in en zullen de antwoorden steeds vaker meteen weergeven. Gevolg? Er wordt niet meer doorgeklikt naar de websites omdat een gebruiker toch al zijn antwoord heeft (= Zero click search). Ontdek in dit blogartikel hoe je slim omgaat met Zero click searches en welke meerwaarde dit kan vormen voor jouw onderneming.

Wat zijn zero click searches nu precies?

Zero click searches zijn zoekopdrachten waarbij de surfer een antwoord op zijn vraag krijgt, zonder door te klikken naar een bepaalde website. Concreet betekent dit dat er meteen een kader tevoorschijn komt – helemaal bovenaan in Google – waarop het antwoord op de ingetypte vraag weergegeven wordt. Die blokjes met het antwoord zijn de zogenaamde Featured Snippets. Je hebt ze waarschijnlijk al meerdere keren zien voorbij komen. Bij zoekopdrachten zoals ‘Weersvoorspelling’, ‘Boeken van een hotel’ of “Stand in Belgisch voetbal” komen de antwoorden meteen bovenaan. En bovendien nemen ze heel wat ruimte in beslag!

Een gebruiker hoeft dus helemaal niet verder te zoeken of door te klikken naar meerdere websites, want hij krijgt zijn antwoord op een zilveren schaaltje voorgeschoteld.

De invloed van zero click searches op jouw SEO

Je voelt de bui waarschijnlijk al hangen, doordat internetgebruikers meteen een antwoord op hun vraag ontvangen, zonder door te klikken naar een bepaalde website, verkleint de kans dat ze uiteindelijk op jouw website terechtkomen. Geen ideaal scenario zou je denken, maar niets is minder waar.

Wat is het voordeel van zero click search?

Stel je maar eens voor dat je daar helemaal bovenaan verschijnt met een antwoord op de vraag van een gebruiker. Je neemt meteen heel wat ruimte in op de pagina en je krijgt er een gratis billboard met jouw content bij. De concurrenten verdwijnen letterlijk uit het vizier. Doordat je zodanig veel plaats inneemt in de zoekresultaten worden alle concurrenten naar onderen geschoven. De kans dat een gebruiker nog verder naar beneden scrolt en doorklikt naar de concurrentie is dus nog veel kleiner.

Zero click searches

Hoe geraak je daar nu helemaal bovenaan?

Hard werken wordt beloond. Het kan namelijk enige tijd duren vooraleer je bovenaan de zoekresultaten verschijnt met de antwoord op de vraag. Maar hoe optimaliseer je je website nu het best om daar helemaal bovenaan te komen?

Een blik vooruit?

Zero click searches worden steeds belangrijker voor Google en ze gaan er dus ook meer en meer op inzetten. Eén van de belangrijkste factoren die ervoor zorgt dat zero click searches belangrijker worden is voice search. Gebruikers beginnen met mondjesmaat zoekopdrachten in te geven door hun vraag in te spreken. Programma’s zoals Siri of Alexa geven dan automatisch een antwoord, zonder ook maar ergens op te moeten klikken. En je raadt het al: de zinnetjes die deze computers voorlezen, zijn de antwoorden die helemaal bovenaan in Google staan.

Jouw pagina’s optimaliseren en inspelen op zero click searches wordt dus zeker iets om rekening mee te houden. Wacht je liever niet tot de concurrentie jou letterlijk naar beneden duwt in de zoekresultaten? Neem dan snel contact met ons om de mogelijkheden te bespreken in een vrijblijvende inspiratiesessie.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1