Wil je jouw bezoekers zonder obstakels door je website loodsen en hen de gewenste acties laten uitvoeren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de User Experience of gebruikservaring van de websitebezoekers. User Experience of UX is er om het de gebruiker zo effectief, efficiënt en prettig mogelijk door de website te loodsen. Een sterk UX design geeft je klanten een goed gevoel waardoor ze langer op je website blijven, frequenter terugkeren en zich vlotter inschrijven voor de nieuwsbrief of overgaan tot een aankoop.
Wil jij ook graag een gebruiksvriendelijke website waar je bezoeker eenvoudig door kan navigeren? Wij geven jou alvast 7 basic tips om mee aan de slag te gaan.
1. Ken je doelpubliek
Zorg dat je weet waar je (potentiële) klant naar op zoek is en speel hier beter op in dan je concurrent. Denk na over wie je websitebezoekers zijn, waar ze naar op zoek zijn en hoe ze hier naar op zoek gaan. Optimaliseer je website met deze kennis in je achterhoofd, zo speel je in op hun behoeftes en is er meer kans dat zij overgaan tot de gewenste conversie. Die conversie kan gaan van een bestelling plaatsen tot een nieuwsbriefinschrijving.
2. Kies de juiste afbeeldingen
Zorg ervoor dat je website alleen relevante afbeeldingen bevat die passen bij het onderwerp van de pagina. Heb je een webshop? Dan is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je kan inzoomen op de afbeeldingen en dat de bezoeker het product in een sfeervolle setting kan zien. Hoe meer interactie er is met het product, hoe meer kans dat de bezoeker overgaat tot een aankoop. Let op: zorg er wel voor dat de afbeeldingen allemaal even groot zijn en dezelfde stijl hebben, op die manier vermijd je chaos.
3. Zorg voor een overtuigende call to action
Ben je begonnen met een sterke call to action (CTA)? Dan ben je al half gewonnen! Denk na over wat je jouw klant wil laten doen. Dat kan gaan van een whitepaper downloaden tot doorklikken naar een andere pagina of misschien wel een product toevoegen aan het winkelmandje. Eenmaal je dat weet zorg je ervoor dat de CTA duidelijk zichtbaar is op de website, liefst zowel bovenaan de pagina als onderaan. Op die manier kan de websitebezoeker de actie uitvoeren wanneer hij/zij dat wil.
4. Een klant hecht belang aan zijn privacy
Er haken veel mensen af wanneer er teveel persoonlijke informatie gevraagd wordt op een website. Vraag dus alleen de informatie die je effectief nodig hebt en leg de bezoeker ook uit waarom je die informatie vraagt. Op die manier creëer je vertrouwen bij de klant en is er meer kans dat ze de persoonlijke informatie met jou willen delen.
Moeten de bezoekers een account aanmaken voordat ze een bestelling plaatsen? Voorzie dan ook een optie om in te loggen als ‘gast’. Zo haken de bezoekers die geen account willen aanmaken niet af!
5. Maak je formulieren gebruiksvriendelijk
Je kent het wel, je bent een vakje vergeten invullen wanneer je een account aanmaakt en er verschijnt een rode foutmelding dat iets niet in orde is. In plaats van een algemene foutmelding is het aan te raden om onmiddellijk duidelijk te maken wat er precies fout liep. Doe dit liefst op een geruststellende manier zodat jouw klant zich niet dom voelt en afhaakt.
6. Laadsnelheid en website – errors
Een website die vlot inlaadt wordt meer en langer bekeken door je websitebezoeker. Wanneer een pagina te veel tijd nodig heeft om te openen, dan klikken er al heel wat bezoekers weg. Zorg er dus voor dat je website snel laadt zodat je potentiële klanten probleemloos de gewenste inforamtie terugvinden en vloeiend kunnen navigeren tussen de verschillende pagina’s.
Ook al laad je website vlot, is het aangeraden om gepersonaliseerde error pagina’s te voorzien. Die error pagina krijgen de bezoekers te zien wanneer ze op een niet bestaande landingspagina terecht komen. Met zo een gepersonaliseerde errorpagina zorg je ervoor dat de websitebezoeker verder kan surfen en niet vast loopt.
7. Is jouw website vlot bereikbaar op mobiel?
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone, daarom is het belangrijk dat je website niet alleen op desktop vlot bereikbaar is, maar ook op mobiel gebruiksvriendelijk is.
Zorg ervoor dat je website even vlot werkt op de verschillende apparaten en de websitebezoeker even snel de gewenste informatie terugvindt of die nu via een tablet, pc of smartphone je website bezoekt.