Je bezoekt de website of social media pagina van een bedrijf en plots opent er een chatvenster waarbij je meteen vriendelijk verwelkomd wordt. Als eerste indruk kan dat tellen, toch? Dit is het werk van een chatbot, een steeds meer ingeburgerde trend binnen online communicatie die ondernemers helpt gesprekken aan te gaan met potentiële klanten. Met behulp van een chatbot kunnen webbezoekers meteen hun vragen afvuren en hoeven ze geen uren of dagen te wachten op een antwoord. Je kiest bovendien zelf hoe ver je gaat in het automatiseren van zo’n chatbot, wat je pakken tijd kan besparen zonder in te boeten aan klantenservice.

Wat is een chatbot en hoe werkt het precies?

Het woord ‘chatbot’ is een versmelting van de termen ‘chat’ en ‘robot’, wat meteen ook de betekenis blootlegt. Een chatbot is software die online gesprekken voert (bv. met jouw potentiële klanten) aan de hand van korte tekstberichten, alsof je als het ware aan het chatten zou zijn met een echt persoon. Welke berichten dat precies zijn, wordt bepaald op basis van een set vooraf gedefinieerde waarden of scripts. Er zijn ook chatbots die aangedreven worden door AI (‘artificial intelligence’) en machine learning en zo op eigen houtje een gesprek kunnen voeren, die technologie evolueert nog dagelijks. Om die reden zijn wij eerder voorstander, voorlopig toch, van chatbots o.b.v. vaste scripts of flows. Zo kan je altijd het gesprek (subtiel) sturen in de richting die jij wenst en lijd je nooit gezichtsverlies bij vragen waar een AI-driven chatbot niet meteen een antwoord op heeft.
Chatbots online marketing

De voordelen van een chatbot

Consumenten verwachten steeds meer van ondernemingen en gaan ervan uit dat ze hun gewenste informatie in een oogopslag terugvinden. Als onderneming kan je maar beter voldoen aan die hoge verwachtingen van de klant, want de concurrentie ligt slechts enkele kliks verderop. Een chatbot brengt alvast enkele interessante voordelen mee om dergelijke kapers op de kust een stapje voor te blijven.

  • Snel en efficiënt: Met behulp van enkele vooraf ingestelde scenario’s kan een chatbot uiterst snel en doelgericht reageren op de vragen van bezoekers. In tegenstelling tot een menselijke gesprekspartner kan een chatbot daarnaast ook tientallen conversaties tegelijk voeren. Potentiële klanten hoeven op deze manier niet langer te bellen of mailen, wat lange wachttijden voorkomt.

  • Kosten- en tijdbesparend: Kies je ervoor om eenmalig een chatbot te installeren die vervolgens 24/7 beschikbaar is, of kies je voor een extra tijdrovende taak voor jouw werknemers? Op vlak van tijdsefficiëntie is de keuze echter snel gemaakt. Dankzij een chatbot kunnen jouw werknemers focussen op belangrijke taken en kan hun expertise ingezet worden als meerwaarde voor het bedrijf. Je bespaart dus niet alleen op overbodige communicatiekosten, je kan ook die vrijgekomen manuren inzetten op een manier die extra inkomsten genereert.

  • Data, data, data: Chatbots kunnen jouw onderneming niet alleen helpen data te vergaren van potentiële klanten (voor bv. remarketing), ze leren ook steeds bij van de data die ze verzamelen. Dit zorgt ervoor dat ze steeds betere en meer concrete antwoorden kunnen formuleren op de vragen die ze krijgen. Kortom, ze worden steeds slimmer.

  • Verschillende kanalen: Chatbots kunnen via verschillende kanalen worden ingezet: zowel via de website, via sms als via verschillende sociale media kanalen. Een chatbot kan dus altijd en overal aanwezig zijn om jouw (potentiële) klanten te woord te staan.

Dankzij al deze voordelen stijgt jouw klantenservice een (of meerdere) trapjes hoger op de ladder. Wil jij met jouw bedrijf ook 24/7 (potentiële) klanten te woord kunnen staan? Dan is een chatbot een uitstekende optie om je online communicatie te stroomlijnen. Meer info nodig of meteen een gratis inspiratiesessie inboeken? Contacteer ons vrijblijvend om de digitale opportuniteiten voor jouw bedrijf te bespreken.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1