Technische SEO omvat het optimaliseren van alle technische en vaak ‘onzichtbare’ aspecten van een website. Alles met het oog om deze zo performant mogelijk te maken, zodat er hoog gerankt wordt in Google. De website sneller, makkelijker te crawlen en verstaanbaar maken voor zoekmachines zijn de bouwstenen van technische SEO.

Wat is technische SEO en waarom is het belangrijk?

Technische SEO slaat op de fundamenten van een website die de effectieve inhoud ondersteunen. De content op een website kan tot in de perfectie uitgewerkt zijn, maar als de achterliggende structuur en technische parameters niet goed staan zal je er weinig tot niets mee bereiken. Daarom is het belangrijk om ook dit te optimaliseren, zodat jouw uitstekende content gevonden én gelezen wordt.

Technische SEO website

Onderdelen technische SEO

Architectuur / structuur van de website

Site architectuur is wellicht de allerbelangrijkste bouwsteen van SEO, misschien zelfs van online marketing in het algemeen. Een logisch opgebouwde en gestructureerde website laat je toe om iedere pagina rond één specifiek onderwerp uit te werken. Dat is niet alleen voor SEO cruciaal maar ook voor bijna ieder ander element van de online marketingmix.

Voor SEO specifiek smoort een doordachte site architectuur ook allerlei SEO-issues in de kiem: kannibalisatie van keywords, hiaten in je product- of dienstenaanbod, onderling concurrerende pagina’s op je eigen site, pagina’s met weinig tot geen inhoud… Je maakt er zo komaf mee nog voor je er effectief mee te kampen krijgt.

Leesbaarheid voor zoekmachines

Naast gebruikers lezen ook de zoekmachines jouw website. Dit zijn de zogenaamde webcrawlers (ook gekend als spiders of zoekmachine robots) die langskomen op jouw pagina’s om te indexeren wat er exact wordt aangeboden op de website.
Om dit proces vlot te laten verlopen zijn bijvoorbeeld een sitemap en een robots.txt bestand van cruciaal belang. Deze maken duidelijk aan de crawlers welke pagina’s belangrijk zijn en ze geven de crawlers verder instructies over wat ze al dan niet met jouw pagina’s mogen (of moeten) doen.

Meta data

Meta titles en descriptions zijn de korte omschrijvingen die weergegeven worden wanneer een pagina in de zoekresultaten verschijnt. Een relevante titel en description zijn onder andere belangrijk om de zoekmachines duidelijk te maken waarover een pagina gaat, maar ook om potentiële bezoekers naar jouw website te lokken.

Page speed

De snelheid van een website is een cruciale factor. Indien de laadtijden te groot worden straft Google je SEO-waarde daar op af. Ook voor gebruikers is het geen pretje als ze te lang moeten wachten vooraleer de content inlaadt. Afbeeldingen comprimeren, code minimaliseren en caching plugins installeren zijn stuk voor stuk goede manieren om de pagespeed van jouw website te optimaliseren.

Maak je website mobile friendly

Een mobielvriendelijke website behoort vandaag de dag tot de topprioriteiten onder technische SEO. Het grootste deel van het online verkeer verloopt steeds meer via mobiele toestellen. Een website dient dus zeker en vast geoptimaliseerd te worden voor mobiel gebruik.

Beveiliging met SSL-certificaat

Je website beveiligen is in het huidige online landschap een absolute must. Dit gebeurt voornamelijk via een SSL certificaat, waarmee je de data van en naar je site encrypteert. Op die manier garandeer je je bezoekers dat ze veilig doorheen je website kunnen navigeren.
Ook de zoekmachines hechten hier veel waarde aan en geven SSL-encrypted websites een hogere ranking. Het SSL certificaat zorgt voor een HTTPS verbinding. Zo hebben personen met malafide intenties geen kans hebben om gevoelige data (zoals inlog- of betaalgegevens) te onderscheppen.
Technische SEO checklist

In het kort?

  • Controleer de website-architectuur en navigatiestructuur om te zorgen dat zoekmachines gemakkelijk door de website kunnen navigeren en de inhoud kunnen indexeren.

  • Optimaliseer de interne linkstructuur om de relevantie van de pagina’s te benadrukken en de autoriteit van de website te vergroten.

  • Zorg ervoor dat de website snel laadt en gebruik maakt van HTTPS-encryptie.

  • Optimaliseer de HTML-code en gebruik gestructureerde gegevens voor betere zoekmachine-interpretatie.

  • Zorg ervoor dat de website mobielvriendelijk is en goed werkt op verschillende schermformaten.

Met deze tips kan je alvast beginnen om de technische SEO van jouw website op punt te zetten.

Heb je daarbij ook hulp nodig om dit aan te pakken? Dan ben je bij Digital Leader aan het juiste adres. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1