Search engine optimization (of SEO) is ervoor zorgen dat je website (en/of webshop) hoger scoort in de zoekmachines. Dit wordt enerzijds bereikt door de technische setup van de website te optimaliseren zodat zoekrobots (ook crawlers genoemd), je site beter kunnen lezen.

Anderzijds moet je ook tijd investeren in content SEO om hoger te ranken in de zoekmachines. Voldoende content voorzien op de website en relevante keywords implementeren in de tekst is essentieel voor de SEO score. Kwalitatieve content weliswaar, want klassieke trucjes zoals keyword stuffing, oneindig veel linken en blinde tekst op de website plaatsen worden zwaar afgestraft. Zoekmachines worden slimmer en begrijpen steeds beter de menselijke taal dus nieuwe, frisse en vooral relevante content aanbieden door blogs op de website te publiceren, kan hierbij een positieve invloed hebben op de beoordeling van je website.

De voordelen van het publiceren van blogberichten

  • Je kan meer content aanbieden op de website die je nergens anders kwijt kan.
  • Blogberichten zorgen voor extra toegangspunten naar jouw website waardoor de vindbaarheid van de website aanzienlijk toeneemt.
  • Aan de hand van blogberichten kan je de expertise van jouw bedrijf extra in de verf zetten door de content die je aanbiedt.
  • Nieuw leesvoer geeft jouw bezoekers een reden om terug te komen naar je website en verhoogt de betrokkenheid.
blog voor SEO-score

Het schrijven van een blogbericht

Oke, je bent het ermee eens dat blogs een meerwaarde bieden voor je website, maar hoe begin je daar nu aan? We geven je een simpel en doelgericht stappenplan om jouw eigen professionele blogberichten te schrijven.

1. Voorbereiding is key

Nog voor je begint met het schrijven van de blog is het belangrijk om een duidelijk doel voorop te stellen. Wanneer je doelstelling op voorhand bepaald is, zal het schrijven van de blog (met het doel in het achterhoofd) veel vlotter gaan. Denk er dus op voorhand over na of je een bepaald nieuws over het bedrijf wilt delen, een vraag wilt beantwoorden, een event wilt aankondigen of zoveel meer.

Naast het bepalen van de doelstelling moet je ook weten voor wie je het blogbericht schrijft, de doelgroep heeft namelijk een invloed op de schrijfstijl van de blog. Wanneer je een blogbericht voor experten schrijft, zal de tone of voice volledig anders zijn dan wanneer je schrijft voor een doelpubliek die niets van het onderwerp kent.

2. Het onderwerp van je blog

Een tweede belangrijke element is het bepalen van het onderwerp van de blog. Het onderwerp moet blijft best gerelateerd aan je bedrijf, sector of interesses van de doelgroep zodat je content als relevant wordt ervaren. Probeer zo te schrijven over onderwerpen waar de doelgroep vaak naar zoekt. Want hoe relevanter je content, hoe hoger je pagina zal scoren in Google (gemeten door de Google Quality Score).

Jony

“Een goed geschreven blog kan niet alleen waardevolle informatie bieden aan je lezers, maar ook je SEO-score verhogen.”

Jony – SEO expert

3. Keyword research en implementatie

Eindelijk je kan eraan beginnen, het uitschrijven van het blogbericht. Aangezien content SEO ook sterk bepalend is voor de SEO-score van de website zijn ook hier enkele gouden regels aan verbonden. Ten eerste is het belangrijk de tone of voice af te stellen op de doelgroep. Denk hierbij na over het gebruik van ‘u’ of ‘je’ en zorg ervoor dat alles in lijn ligt met de algemene schrijfstijl op de website.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de relevante keywords waarop je gevonden wilt worden. De specifieke keywords en eventuele synoniemen moeten voldoende voorkomen, en best op strategische plaatsen, binnen het blogbericht. Om te achterhalen welke keywords je best opneemt in je blogpost, voer je best een keyword research uit. Zoekwoorden met een vrij hoog zoekvolume en weinig concurrentie zijn hierbij het meest interessant.

4. De SEO-score van de website

Tot slot is de implementatie van de tekst ook niet onbelangrijk. De blogpost laten voldoen aan de regels van de technische SEO spelen namelijk een rol bij het beïnvloeden van de SEO-score van de website.

Zo voorzie je maar beter enkele interne en eventueel ook externe links in de copy. Wanneer er veel links naar een pagina leiden of van een pagina vertrekken, wordt deze namelijk als relevant en interessant gezien door zoekmachines.  Ook de nodige meta titels en beschrijvingen zijn belangrijk om een indicatie te geven aan de gebruikers en zoekmachines over de inhoud van het blogbericht wanneer het in de zoekresultaten verschijnt.

Zorg ook voor een goed en gestructureerde opbouw van je blogbericht. Voorzie enkele koppen, alinea’s en afbeeldingen. Aansluitend daarop let je best op de strategische plaatsen om zoekwoorden in op te nemen. Denk hierbij maar aan de paginatitel, meta tags, titels, alt beschrijvingen van de afbeeldingen, de URL en doorheen de tekst.

Wil je graag hoger scoren in de zoekresultaten door professionele blogberichten te publiceren? Neem gerust contact met ons op of vraag een gratis inspiratiesessie aan.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1