Twitter, het populaire socialmediakanaal, heeft aangekondigd dat het zijn iconische blauwe vogellogo en naam zal vervangen. Het nieuwe logo is een eenvoudige witte ‘X’ tegen een donkere achtergrond, en ook de naam zal veranderen naar ‘X’. Deze veranderingen zijn ingevoerd door Elon Musk, de eigenaar van het bedrijf, die ook aan het hoofd staat van Xcorp.

De nieuwe naam en logo zijn al in gebruik op het officiële bedrijfsaccount (de gebruikersnaam blijft wel nog steeds ‘@Twitter’). Het logo werd ook geprojecteerd op het hoofdkantoor van het bedrijf in San Francisco en de website X.com leidt nu naar het sociale netwerk, wat de overgang naar de nieuwe merkidentiteit bevestigt.

De alles-app die ons zal verbinden

Met de naamsverandering van Twitter naar X, is er meer aan de hand dan alleen een nieuw logo en een nieuwe naam. Volgens CEO Linda Yaccarino, die pas een maand geleden aan het roer kwam, is X “de toekomst van onbeperkte interactiviteit”. Ze heeft het over een platform dat audio, video, berichtendienst, betalingen en bankieren omvat.

X wordt gepresenteerd als “een wereldwijde marktplaats voor ideeën, goederen, diensten en kansen”. Yaccarino stelt dat er geen grenzen zijn aan deze verandering. X wordt het platform dat, nou ja, alles kan leveren.

Deze visie komt overeen met de plannen van Elon Musk, die na de overname van Twitter vorig jaar al aangaf dat hij een ‘alles-app’ wilde creëren onder de naam X. Een app die zoveel mogelijkheden biedt dat gebruikers nauwelijks nog zonder kunnen.

Hoewel de specifieke details van deze verandering nog niet bekend zijn, is het duidelijk dat X ambitieus is. Yaccarino spreekt over ’transformatie’, ‘ongelimiteerde interactiviteit’ en ‘een marktplaats voor ideeën’. Ook AI zal een belangrijke rol spelen binnen X. Daarom gelooft ze dat X ons allemaal op manieren zal verbinden die we ons nog maar net beginnen voor te stellen.

Het verhaal achter het blauwe vogeltje

Het blauwe vogeltje dat we allemaal kennen en associëren met Twitter, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Dit logo werd in 2012 bedacht door een team van drie ontwerpers, waaronder Martin Grasser. Ze kregen de vrije hand, met slechts één instructie: het moest een vogel zijn.

Grasser en zijn team gingen aan de slag en ontwierpen een logo dat eenvoudig, evenwichtig en duidelijk was, zelfs als het superklein werd weergegeven. Het resultaat? Een minimalistisch vogeltje dat je meteen herkent, hoe groot of klein het ook is.

Nu Twitter is veranderd in ‘X’, vragen veel mensen zich af wat er gaat gebeuren met de termen die we gewend zijn. Wat wordt de nieuwe ‘retweet’? Het enige dat we al weten is dat ’tweets’ nu ‘x’s’ worden genoemd. Het is een grote verandering, maar één ding is zeker: het blauwe vogeltje zal altijd een plekje in ons hart hebben.

Heb je zelf hulp nodig bij de rebranding van jouw bedrijf? Dan ben je bij Digital Leader aan het juiste adres. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1