Maak kennis met de nieuwe update van Google Analytics naar Google Analytics 4 (GA4)! Een nieuwe layout, een andere manier van werken en enkele nieuwe features. De nieuwe update ging niet ongemerkt aan ons voorbij. Daarom delen we graag onze bevindingen met jou.

Wat is Google Analytics 4 (GA4)?

Google Analytics 4 is het nieuwste propertype beschikbaar in Google Analytics. De nieuwe property kan zowel app data als web data in één en dezelfde property beheren. Deze upgrade is een volledige heropbouw van Google Analytics met meer focus op events, insights en de mogelijkheid om gebruikers door hun customer experience te tracken.

Google Analytics 4 dashboard

Naast een duidelijke layout update zal de universal analytics gebruiker ook een hele hoop nieuwe features ontdekken, die voorheen enkel ter beschikking waren in GA360.

Een nieuwe manier van meten

Met GA4 stapt Google af van het principe van session based measurement in Universal Analytics en introduceert het een flexible event based measurement.

Vanaf heden gebruikt Google Analytics 4 een meetmodel op basis van gebeurtenissen en parameters. Hiermee kan elke interactie gemeten worden door middel van een event. Alle hittypen van Universal Analytics werden vertaald naar gebeurtenissen in GA4 zoals aangegeven in de tabel hieronder:

Google Analytics 4 events

Zoals je kan zien valt vanaf nu elke voorheen gekend hittype onder de noemer van een event. Google Analytics heeft deze events opnieuw ingedeeld in 4 categoriën:

 • Automatically collected events

  Wanneer je GA4 toevoegt aan jouw website, dan zullen er standaard enkele events getracked worden, waaronder “eerste bezoek”, “pagina weergave”, “sessie start” en “user engagement”. Deze auto events kunnen niet uitgeschakeld worden. Ze zijn van kritisch belang voor het meetmodel.

 • Enhanced measurement events

  Hieronder vind je enkele events die standaard niet geactiveerd staan. Deze kunnen eenvoudig geactiveerd worden in de “web stream details” van de property. We vinden er verschillende acties in terug die in Universal Analytics vaak met event tracking werd vastgelegd. Scrollen, externe clicks, site search, video engagement en file downloads zijn de onderdelen die elk afzonderlijk kunnen geactiveerd worden.

Google Analytics 4 variables
 • Recommended Events

  Vanaf nu komen we aan in een deel dat meer custom build is. Aanbevolen gebeurtenissen zijn voor veelvoorkomende meetscenario’s die extra context nodig hebben om zinvol te zijn. De voornaamste voorbeelden hiervan zijn sign-up, logins, content selectie en alle e-commerce data die voorheen in de enhanced e-commerce tracking van Universal Analytics zat. Opzetten van deze recommeded events zal gepaard gaan met extra code, datalayers en GTM werk.

 • Custom events

  Soms vind je toch niet terug wat je nodig hebt tussen de recommended events. Niet erg! Google Analytics 4 biedt de mogelijkheid om custom events zelf aan te maken. Je kan bijvoorbeeld bezoekers op jouw website producten laten beoordelen. Met een nieuw custom evenement kan je nu ook de beoordeling selecties van mensen verzamelen.

Vaarwel, adieu, goodbye!

Een nieuw begin gaat vaak hand in hand met een afscheid, ook voor Google Analytics 4 is dit niet anders.

 • De term “doelen” of “goals” verdwijnt volledig uit Google Analytics 4. Vanaf nu wordt er enkel nog over conversies gesproken.

 • Ook zullen er geen extra views aangemaakt kunnen worden binnen een GA4 property. Je property opsplitsen in meerdere views om zo meer doelen te kunnen meten zal dus niet meer lukken. Als tegemoetkoming wordt de limiet voor conversies opgetrokken van 20 per view in Universal Analytics naar 30 voor de gehele property in GA4.

 • Misschien wel de meest ingrijpende verandering is het verdwijnen van de “bounce rate” (het aantal bezoekers die op je website landt en vertrekt zonder een tweede pagina te bekijken). Deze metric werd door het invoeren van event based tracking volledig achterhaald. Een alternatief in de vorm van de engagement rate zal vanaf heden een betere invalshoek zijn voor kwaliteit van website traffic te meten.

Voordelen Google Analytics 4

App en web data in één property

Eén van de grootste voordelen die Google Analytics 4 te bieden heeft, is dat je data van je website en app in hetzelfde property kan gaan meten. Voor GA4 was dit onmogelijk en was je verplicht om voor op een andere manier te gaan meten. Je kon kiezen voor 2 verschillende properties of je website in UA en je app in Firebase te meten.

Heb je al veel ervaring met Firebase? Cool! Dan zal je snel merken dat veel hiervan terugkomt in GA4. Google heeft Firebase als basis genomen voor de nieuwe versie.

Nauwkeurige meetprestaties 

Een nieuwe mogelijkheid binnen GA4 is meten via een combined ID. Deze instelling zorgt er voor dat er gemeten wordt via een vast stramien (afhankelijk van beschikbaarheid en in volgorde):

 • 1

  Gebruikers ID, wanneer bezoekers ingelogd zijn op je website

 • 2

  Google Signals, wanneer de bezoeker ingelogd is met een Google-account

 • 3

  Device ID

Cross-device tracking wordt op deze manier maximaal gecoverd. Wanneer een bezoeker jouw website heeft bezocht via verschillende apparaten, maar steeds ingelogd is in zijn Google-account of jouw website account, wordt dus vanaf nu als één en dezelfde gebruiker gemeten in plaats van meerdere gebruikers. Je kan dus beter begrijpen op gebruikersniveau wat er allemaal afspeelt door deze koppeling. Keep in mind: het is mogelijk dat het aantal unieke bezoekers in jouw data hierdoor wel zakt ten opzichte van Universal Analytics-metingen.

Extra doelgroep mogelijkheden

Zeer interessant naar rapportagemogelijkheden is de uitbreiding van de mogelijkheden om doelgroepen te gaan samenstellen. In UA was het niet mogelijk om twee rules te combineren met een tijdsinterval. Door de nieuwe manier van meten in GA4 ligt deze mogelijkheid nu wel binnen handbereik. Wil je een doelgroep maken van mensen die een blogartikel lezen en daarna een whitepaper downloaden binnen de 5 minuten? Niet langer twijfelen, met Google Analytics 4 wordt jouw droom werkelijkheid! Zoals je kan zien zijn de doelgroepopties dus een pak ruimer geworden!

Rapportagemogelijkheden

De AnalyseHub van GA4 is een aanzienlijke uitbreiding van de rapportagemogelijkheden. Je kan er meerdere rapporten opmaken vanuit een template. Zo kan je onder andere overlap tussen verschillende segmenten berekenen, pad analyses uitvoeren en zelf de levensduur (CLTV) van je klanten in kaart brengen. Google heeft er heel duidelijk voor gekozen om de rapportagemogelijkheden een boost te geven.

Google Analytics 4 reports

Maandelijkse hit limiet verdwijnt

De gratis versie van Universal Analytics had een limiet van 10 miljoen hits. Deze limiet is verdwenen bij Google Analytics 4. In de plaats is er een limiet op het aantal events die kunnen opgevangen worden (500), maar geen limiet meer op het volume.

Gratis BigQuery connectie

Google Analytics 4 voorziet een gratis connectie met BigQuery. Voorheen was dit enkel beschikbaar voor GA360-plannen. Nu kan iedereen die zich eraan wil wagen er gebruik van maken!

Voor wie BigQuery niet kent, je kan hiermee hele grote datasets snel opvragen. Als je ooit al een complex segment in GA probeerde te maken heb je waarschijnlijk ook al tegen een data sampling probleem aangelopen. Big Query haalt de gegevens uit GA en geeft je de mogelijkheid om deze te analyseren zonder het probleem van sampling.

User snapshot

De “Real-time” tab krijgt een heuse makeover in GA4! Vroeger diende deze tab voornamelijk om na te gaan of de door jou ingestelde events en goals correct zijn. Nu heb je meer gesegmenteerde real-time statistieken ter beschikking. Bovendien kan je nu ook via de “user snapshots” meevolgen op (geanonimiseerd) userniveau wat één specifieke gebruiker aan het doen is op jouw website (van event naar event). Het doet een beetje denken aan Hotjar of andere soortgelijke CRO-tools.

Google Analytics 4 quote

“Met Google Analytics 4 krijg je een diepgaand inzicht in jouw publiek en kun je slimme beslissingen nemen die jouw bedrijf vooruit helpen.”

Maurane Vallez – Advertising Expert

Wanneer maak ik de switch naar GA4?

Het antwoord is eenvoudig: nu, ook al wil je er niet meteen mee aan de slag gaan.

Omdat GA4 een nieuwe manier van meten heeft, kunnen we geen historische data van Universal Analytics naar GA4 overzetten. Je moet dus met een lege property beginnen zonder data. Gelukkig is de basis setup van Google Analytics 4 helemaal niet zo moeilijk.

Tot slot zal Google vroeg of laat Universal Analytics uitfaseren, wat nu al te merken is. Wanneer je bijvoorbeeld op dit moment een nieuwe property aanmaakt, zal Google GA4 voorstellen als default. Je zal dus sowieso ooit de switch moeten maken.

Hulp nodig om je data te analyseren?

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1