Instagram kondigde eind juni aan dat er heel wat nieuwe features bijkomen. Het platform startte ooit als een photo sharing app waarbij je alleen foto’s kon posten in een vierkant formaat. Tegenwoordig ziet Instagram er helemaal anders uit. De komende maanden heeft de app veel nieuwigheden voor ons in petto. Ben je benieuwd welke veranderingen er aan zitten te komen? Digital Leader ging alvast op onderzoek uit!

1. Focus op video content

In 2020 ontstond Instagram Reels, een uitbreiding die ons verdacht veel aan TikTok deed denken. Instagram zal bij de komende updates meer belang hechten aan Reels. Wanneer je een video deelt, zal deze beloond worden met een hogere positie in de feed van je volgers, wat dan voor meer engagement zorgt.

Veel instagram-gebruikers zijn geen fan van deze verandering. Waarom? Er kruipt meer tijd in een video maken en de basis van het platform, namelijk foto’s delen met elkaar, verdwijnt.

2. Nieuw algoritme

Niet alleen het videogedeelte doet ons enorm aan TikTok denken, ook het nieuwe algoritme lijkt er verrassend veel op. Zo zal je binnenkort niet alleen de video’s en foto’s van je vrienden zien, maar ook suggesties van het Instagram-algoritme. We zijn benieuwd hoe dit de ervaring van de Instagram-gebruikers zal beïnvloeden.

3. Aantal likes onzichtbaar

In 2020 werd de mogelijkheid om je aantal likes te verbergen in verschillende landen uitgetest. Na heel wat onderzoek heeft Instagram eindelijk besloten om iedereen van deze functie gebruik te laten maken.

Deze verandering moet ervoor zorgen dat mensen zich minder vergelijken met anderen en zich meer kunnen focussen op de boodschap van het bericht in plaats van op de populariteit ervan.

Instagram 2021

4. Meer shoppable content

Vorig jaar werden er beduidend meer online aankopen gedaan. Ook Instagram speelde hier op in door hun Instagram Shopping verder te optimaliseren. Ook dit shopping gedeelte zal de komende maanden verder onder de loep worden genomen. Misschien kan je binnenkort niet alleen als bedrijf producten shoppable maken, maar ook individuele gebruikers zullen producten uit shops kunnen taggen in hun berichten.

Vraag je je soms af welke nieuwe handtas je favoriete influencer op haar Instagram-foto draagt? Binnenkort zal je eenvoudig kunnen doorklikken om die handtas zelf in huis te halen.

5. Geen swipe up meer

Je herinnert je het wel, de swipe up-functie van Instagram? Wel, die is er nu niet meer. De functie werd veranderd door een link sticker die je op je stories kan plaatsen. Volgens Instagram past deze link sticker beter bij het totaalplaatje van het platform dan de swipe up.

Naast de gewone link sticker, werd ook de ‘Add yours sticker’ aan de stories toegevoegd. Met deze sticker geef je andere gebruikers de mogelijkheid om een foto aan de sticker toe te voegen. Een voorbeeld hiervan, dat een tijdje terug viraal ging, is We’ll plant 1 tree for every pet picture.

Instagram in 2021

6. Collabs

Deze nieuwe feature heb je waarschijnlijk ook al zien verschijnen. Vroeger was het alleen mogelijk om samenwerkingen via ‘tags’ weer te geven. Nu kan je het bedrijf waarmee je samenwerkt als influencer opgeven als co-creator waardoor deze post ook in hun feed verschijnt. Hierdoor geef je als influencer ook meer transparantie mee aan je volgers. Wil je als individuele gebruiker graag een foto delen samen met je vriend(in) of collega? Dan kan dat ook op dezelfde manier. De post komt dan op beide profielen terecht, met gedeelde likes en comments. Let wel op: om deze nieuwigheid te gebruiken moet je wel een openbaar account hebben.

7. Foto’s uploaden via web

Tot voor kort was de mogelijkheid om via desktop content te delen onbestaand, tot ergernis van vele creators. Maar eindelijk heeft Instagram hieraan gewerkt en deze feature ingevoerd. Vanaf nu kan je dus niet alleen via je smartphone content delen, maar ook via je computer.

8. Take a break

De laatste nieuwe feature die Instagram nog volop aan het testen is, is ‘take a break’. Deze functie zal verslaving moeten tegengaan en ervoor zorgen dat instagram gebruikers de app soms eens links laten liggen. De ’take a break’ functie zal je na 10, 20 of 30 minuten een melding sturen om de app te sluiten. Hierbij zal Instagram ook enkele tips voorzien voor wat je in de plaats kan doen. We zijn benieuwd of Instagram deze functie ook officieel zal opnemen na de testfase.

Zoals je hier leest zal Instagram er binnenkort al weer wat anders uitzien. De app blijft evolueren en gaat mee met de aller nieuwste trends! Of we fan zijn van de nieuwe Instagram features, daar zijn we nog niet helemaal uit. We zijn echter wel nieuwsgierig naar wat de applicatie nog allemaal in petto heeft. Hulp nog met sociale media optimalisatie?

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1