Het korte antwoord is ja, Google reviews helpen bij het verbeteren van jouw positie in de zoekresultaten. Hoewel er veel factoren betrokken zijn bij de rankings van zoekresultaten, kunnen online klantbeoordelingen een sterk signaal zijn voor zoekmachines dat jouw bedrijf betrouwbaarheid en autoriteit uitstraalt. In een tijdperk waarin de concurrentie voor kleine bedrijven op het web heviger is geworden, is het beheren van online reviews een manier geworden om jouw bedrijf te onderscheiden en de zichtbaarheid in de zoekresultaten te vergroten.

website op maat en sterk webdesign

Hoe weten we dat recensies belangrijk zijn?

Als je aan SEO denkt, zijn recensies van klanten vaak niet het eerste waar je aan denkt. Met alle andere belangrijke SEO-aandachtsgebieden, zoals contentcreatie en linkbuilding, krijgen reviews gewoon niet veel aandacht. Maar dat zou wel moeten, vooral als jouw bedrijf een lokaal bedrijf is.

De laatste jaren heeft Google ook uitdrukkelijk gecommuniceerd dat reviews, in alle vormen en maten, een belangrijke rankingfactor geworden zijn. Of het nu gaat om Google reviews of productreviews op jouw productpagina, de invloed ervan is niet te onderschatten. Om je een idee te geven, delen we graag een overzicht van enkele updates van het Google algoritme, waarbij het algoritme aangepast werd om bedrijven met meer en betere reviews te belonen.

Goede recensies = meer sterren = meer kliks

Of je het nu leuk vindt of niet, mensen vertrouwen reviews. Bekijk het zo: als je in Google op zoek gaat naar een verhuisfirma, en twee van de bedrijven hebben 2 sterren, terwijl de derde 5 sterren heeft, waarop zal je dan eerder klikken? Hetzelfde geldt voor het aantal reviews.

DSC02228

“Studies hebben aangetoond dat 90% van de mensen zich laat beïnvloeden door recensies voordat ze een aankoopbeslissing nemen. Dus als de recensies van je bedrijf niet goed zijn, loop je mogelijk een groot deel van de business mis.”

Annelien Troch – Digitaal strateeg

Het is al lang bekend dat SEO-rankings worden beïnvloed door doorklikpercentages. Als een hoog percentage van de zoekers in Google jouw site kiest uit de zoekresultaten, gaat Google ervan uit dat je iets goed doet en zal jouw site belonen met betere rankings. Recensies kunnen daarin een grote rol spelen, vooral als je regelmatig lovende recensies krijgt. Door extra bezoekers te lokken met hoge beoordelingen, zal je waarschijnlijk ook een boost in de rankings zien.

Hoe kunnen bedrijven nu meer én betere online beoordelingen verkrijgen?

Gelukkig, als jouw bedrijf goed werk levert, zou online review management niet te belastend moeten zijn. Er zijn echter een paar tips om meer reviews te krijgen van jouw klanten.

Google recensies beheren?

Nu je enkele reviews gegenereerd hebt, is het ook tijd om de reviews te beheren en te beantwoorden. Via jouw Google Business Profile kun je gemakkelijk reageren op recensies. Je logt eenvoudig in, gaat naar ‘recensies’ en vindt een lijst met alle achtergelaten recensies.

Om goed te scoren, reageer je liefst op al je recensies en toon je een goede interactie met klanten. Het is niet alleen een goed signaal voor Google om je bedrijf hoger te rangschikken, maar wist je dat 52% van de klanten een reactie verwacht op een recensie?

Als je een recensie ontvangt, bedank de klant voor de gegeven feedback en bied eventuele oplossingen aan als ze problemen hebben genoemd. Zorg ervoor dat je professioneel en vriendelijk blijft, zelfs als de recensie negatief is.

AI om recensies te beheren: do or don’t?

Er bestaan al diverse AI-tools op de markt om te reageren op reviews. Daarnaast kun je gebruik maken van Chat GPT of Bard om een antwoord te formuleren op een review. Je kunt dan bijvoorbeeld als prompt ingeven: “Reageer op deze review: “plak hier de review tussen aanhalingstekens”. ”

Hoewel AI een handige tool kan zijn, is het belangrijk om de reacties altijd zelf nog eens te controleren voordat je ze publiceert. AI is nog niet perfect en kan soms reacties genereren die niet helemaal passen bij de situatie of de emoties van de klant.

Gebruik AI als een aanvulling op, en niet als vervanging voor, persoonlijke interactie met je klanten. Niets verslaat de menselijke touch als het gaat om klantenservice.

Met deze tips kun je alvast beginnen dromen over die hogere ranking in Google. Zorg ervoor dat je een Google Business Profile hebt om recensies te kunnen ontvangen en je lokale zoekresultaten te verbeteren.

Heb je daarnaast ook hulp nodig bij het beheren en verkrijgen van reviews? Dan ben je bij Digital Leader aan het juiste adres. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1