In een wereld waar AI de regels herschrijven, slingert Google met trots hun nieuwste creatie de arena in: Bard! Maar hoe verhoudt deze nieuwe speler zich tot het alomtegenwoordige ChatGPT? Duik met ons mee in de digitale boksring!

Bard is Google’s reactie op ChatGPT en de chatbot van Microsoft’s Bing (die, evenals ChatGPT, is ontwikkeld op de AI-technologieën van OpenAI). Google introduceerde Bard in februari, maar de demonstratie viel destijds enigszins tegen. Echter, sindsdien is de technologie sterk verbeterd en sinds juli 2023 is Bard ook beschikbaar in België.

Bard vs. ChatGPT

Zowel ChatGPT als Bard bieden gebruikers de mogelijkheid om menselijk lijkende antwoorden te ontvangen op hun vragen (ook wel ‘prompts’ genoemd). Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de twee populaire bots? Hierbij een overzicht.

 1. Beschikbaarheid en versies
  • ChatGPT: Deze chatbot biedt twee versies aan. De gratis versie, bekend als het GPT-3.5 taalmodel en een geüpgradede, betalende versie, het GPT-4 model.
  • Bard: Op het moment van schrijven biedt Bard alleen een gratis versie aan, bekend als PaLM 2.
 2. Gegevensbronnen
  Het grootste verschil tussen de twee bots is de manier waarop ze informatie verkrijgen.

  • ChatGPT: De kennisdatabase van ChatGPT is begrensd tot gegevens tot en met 2021. Hierdoor mist het actuele informatie na deze datum.
  • Bard: Bard haalt continu informatie uit het internet, wat betekent dat het up-to-date informatie kan bieden op basis van recente gebeurtenissen en onderzoeken.
 3. Responsstructuur
  • ChatGPT: Reacties zijn gebaseerd op een enkele tekstprompt, waarbij het een samenhangend en uitgebreid antwoord geeft op de gestelde vraag.
  • Bard: Deze bot creëert eerder stukken informatie die wellicht minder samenhangend zijn dan ChatGPT.
 4. Geheugen en opvolging
  • ChatGPT: Deze bot slaat voorgaande gesprekken op en kan dus rekening houden met eerdere verzoeken en conversaties.
  • Bard: Bard houdt daarentegen geen rekening met voorgaande gesprekken en behandelt elke prompt als een nieuw verzoek.
 5. Integraties en plug-ins
  • ChatGPT: Deze chatbot biedt een breed scala aan plug-ins en integraties met bekende websites en apps zoals Expedia, Instacart en Zapier.
  • Bard: Bard is wat beperkter in dit opzicht en biedt minder integratiemogelijkheden dan ChatGPT.

Conclusie
Bij Digital Leader integreren we AI voornamelijk voor diverse taken zoals het schrijven van code, creëren van blogposts, vertalingen, en nog veel meer. De belangrijkste tip die we aan nieuwe gebruikers kunnen geven, ongeacht of je kiest voor Bard of ChatGPT, is het belang van een duidelijke en concrete prompt: hoe specifieker je vraag, hoe passender het antwoord.

Welke chatbot het beste voor jou is, hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Beide bots hebben hun eigen sterke punten en beperkingen, dus het is raadzaam om beide uit te proberen om te zien welke het beste bij jouw behoeften past.

ChatGPT: chat.openai.com
Google Bard: bard.google.com

Meer weten over de laatste nieuwigheden in de digitale marketingsector? Neem dan snel contact met ons op.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1