Wanneer we de termen SEO en SEA op tafel gooien, hoor je het dan donderen in Keulen? Dan raden we zeker aan om verder te lezen. Je hebt ze hoogstwaarschijnlijk al eens de revue zien passeren in een online marketing context en je zou denken dat deze termen op elkaar lijken, wat ook deels klopt. Ze hebben allebei te maken met zoekmachines (zoals Google), maar toch is er ook een duidelijk verschil. In deze blog leggen we beide termen uitvoerig uit en vertellen we op welke manier ze elkaar versterken. En meer nog; hoe jij ze kan inzetten in jouw online marketing strategie!

Het verschil tussen SEO en SEA

SEO betekent Search Engine Optimization of met andere woorden zoekmachineoptimalisatie. SEA staat dan weer voor Search Engine Advertising (adverteren in zoekmachines). Concreet houdt dit in dat je bij SEA betaalt om in de zoekresultaten van Google weergegeven te worden, en bij SEO je jouw website zodanig probeert te optimaliseren zodat Google je gratis weergeeft.

Aangezien Google de meest gebruikte zoekmachine is, zal je de naam Google Ads (in de plaats van SEA) ook vaak tegenkomen. Hieronder kan je het verschil bekijken zoals het in Google wordt weergegeven:

SEO & SEA: het verschil

De eigenschappen van SEA

  • Wat meteen opvalt, is dat SEA een prominentere positie heeft in zoekmachines dan SEO. De oorzaak hiervan is dat SEA betaalde zoekresultaten zijn, waardoor Google je advertentie bovenaan de pagina zal vertonen. Je betaalt dus een bepaald bedrag om daar bovenaan te staan. Sterker nog, je betaalt dat bedrag pas vanaf wanneer iemand effectief op jouw pagina heeft doorgeklikt.

  • Een voordeel aan SEA is dat jouw advertentie meteen zichtbaar is in zoekmachines. Als je jouw betaalde campagne stopzet, dan verdwijnt je advertentie ook meteen.

  • Het aantal zoekwoorden waarop je kan adverteren is oneindig. Het hangt natuurlijk sterk af van het budget dat je aan jouw advertenties wilt spenderen.

  • Het resultaat van SEA is meetbaar. Je ziet meteen hoeveel je campagne heeft gekost en hoeveel kliks en conversies je campagne heeft opgeleverd.

  • Bij SEA heb je ook controle over de advertentieteksten. Je kan ze wanneer je maar wil aanpassen en verschillende teksten testen om te achterhalen wat het beste werkt.

  • Heb je een webshop en verkoop je producten? Dan zijn Shopping-advertenties ook interessant voor je bedrijf. Google Shopping is een type advertentie binnen Google Ads. De resultaten uit Google Shopping worden boven (of naast) de zoekadvertenties in zoekmachines vertoond, waardoor je een prominente zichtbaarheid geeft aan je producten.

De eigenschappen van SEO

  • Het grootste voordeel aan SEO is dat de kliks die je genereert gratis zijn. Je klanten kunnen je dus vinden via organische zoekresultaten zonder dat het je iets kost. Dit houdt in dat websitebezoekers een zoekopdracht uitvoeren en op jouw pagina terechtkomen omdat die een zodanig goed antwoord geeft op die zoekopdracht. Het is daarom belangrijk om relevante zoekwoorden op relevante plaatsen op je website te integreren, zoals bijvoorbeeld in de URL. Zo stijgt de kans dat jouw bedrijf in de organische zoekresultaten van Google weergegeven wordt wanneer iemand op die specifieke term zoekt.

  • SEO is een investering op lange termijn. Een positie op de eerste pagina van de zoekmachine verkrijgen, kan weken of zelfs maanden duren. Hoe kan dat, zou je denken. Wel, heel veel binnen SEO hangt ook af van de concurrentie en hoe goed zij het doen. Investeren zij heel veel tijd en middelen in SEO, dan zal je zelf het veel moeilijker hebben om op dat felbegeerde eerste plaatsje te komen. Iets wat uiteraard ook in de omgekeerde richting werkt.

  • De positie van SEO is minder prominent dan bij SEA, maar het is wel permanenter. Let wel op: je positie is blijvend op voorwaarde dat je je website goed onderhoudt.

  • Bij SEO speelt je website een belangrijke rol. Zoekmachineoptimalisatie bestaat uit drie delen: het inhoudelijke aspect, het technische aspect en linkbuilding. Alle onderdelen zijn doorslaggevend voor de SEO-score en dus de vindbaarheid van je website in zoekmachines.

SEO en SEA, een onafscheidelijk duo

Moet je nu gaan voor SEO, SEA of een combinatie van beide voor je bedrijf? De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals concurrentie op zoekwoorden, budget en tijd. Wij adviseren onze klanten meestal om voor een combinatie te kiezen, aangezien SEO en SEA elkaar perfect aanvullen. De learnings die je haalt uit je SEA-campagnes kan je gebruiken om je SEO-strategie op langere termijn te optimaliseren. Je leert de zoekintentie van je doelpubliek, waardoor je kan inzetten op de meest relevante zoekwoorden voor je website. Daartegenover zorgt een SEO-geoptimaliseerde website ervoor dat je advertenties in SEA beter zullen presteren en minder kosten. Een ideaal huwelijk dus!

Digital Leader stippelt een SEO- en/of SEA-plan van aanpak uit op maat van je bedrijf. Contacteer ons vrijblijvend om de mogelijkheden te bespreken.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1