De meesten onder ons herkennen het wel. Snel even in Google zoeken naar de dichtstbijzijnde kapper, een restaurant in de buurt of een lokale klusjesman. Locatiegebonden zoekopdrachten worden dan ook alsmaar populairder en als bedrijf wil je uiteraard zo ook gevonden worden. Ben jij al op de hoogte van hoe je jouw bedrijf kan laten verschijnen op lokale zoektermen? Ontdek het in dit blogbericht.

Wat is local SEO?

Zoals iedereen wel weet toont Google na een zoekopdracht enkele resultaten. De resultaten die Google jou voorlegt, zouden zo goed mogelijk moeten beantwoorden aan jouw vraag. Stel je even voor dat je op zoek bent naar een fietsenmaker, maar je krijgt enkel bedrijven te zien die aan de andere kant van het land gevestigd zijn. Geen ideaal scenario uiteraard. Net om dat probleem op te lossen zet Google sinds enkele jaren meer in op de locatie van de zoeker. Zo krijgt deze enkel nog resultaten te zien van fietsenmakers bij hem in de buurt.

Bedrijven dienen hier dus op in te spelen en daar komt local SEO in beeld. Local SEO is het proces waarbij jouw website geoptimaliseerd wordt in functie van die lokale zoekopdrachten. Het doel is om jouw website weer te geven in Google wanneer iemand zoekt naar een product of dienst dat jij aanbiedt en die persoon zich in jouw nabije omgeving bevindt.

lokale SEO

Waarom is local SEO belangrijk?

De groei van mobiele zoekopdrachten speelt een grote rol in de populariteit van local SEO. Wanneer iemand via zijn smartphone iets opzoekt, betekent dit namelijk dikwijls dat hij onderweg is en snel iets in de buurt wil zoeken. De locatie van de zoeker wordt hierdoor dus aanzienlijk belangrijker. Een gebruiker wil uiteraard niet dezelfde restaurants zien wanneer hij zoekt vanuit een vakantiehuisje in de Ardennen dan wanneer hij zoekt vanuit zijn zetel thuis. Inzetten op local SEO is dus de boodschap.

Hoe zorg je er voor dat jouw bedrijf lokaal vindbaar wordt?

Er zijn tal van optimalisaties mogelijk die ervoor zorgen dat jouw bedrijf in de lokale zoekresultaten opgenomen wordt. Alles begint bij één heel eenvoudige, maar niet te onderschatten stap: het toevoegen van jouw bedrijfslocatie aan de website. Indien je dit niet doet, maak je het Google heel lastig om te achterhalen waar je bedrijf gevestigd is en zal je bijgevolg ook niet weergegeven worden in de lokale resultaten. Staat jouw adres op de website? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Google my business account

Een heel handige tool in het kader van local SEO is Google My Business. Via Google My Business kan je een bedrijfsprofiel aanmaken waarin je rechtstreeks aan Google al de relevante bedrijfsinformatie kan doorspelen. Vervolgens wordt al die bedrijfsinformatie ook opgenomen in de zoekresultaten. Dit zijn de gegevens die je aan de rechterzijde van de resultatenpagina vindt. Om de lokale vindbaarheid te garanderen is het belangrijk om dit profiel zo volledig mogelijk aan te vullen. Daarnaast kan je via het Google My Business profiel ook antwoorden op reviews die mensen over jouw bedrijf schrijven.
local SEO

Locatiegebonden landingspagina’s

Mensen komen niet alleen op de homepagina van je website terecht, maar ook op specifieke landingspagina’s. Daarom is het belangrijk de specifieke en locatiegebonden zoekwoorden te implementeren op de locatiespecifieke landingspagina’s. Deze pagina’s worden afzonderlijk geoptimaliseerd om een zo hoog mogelijke lokale positie te verkrijgen. Wanneer bezoekers vervolgens zoeken op die bepaalde lokale zoekterm, waarop jouw pagina is afgestemd, zal die pagina tevoorschijn komen in de zoekresultaten.

Optimaliseer de mobiele versie van jouw website

Aangezien de lokale zoekopdrachten nauw verbonden zijn aan het gebruik van smartphones is het essentieel dat jouw website ook goed draait op die systemen. Zorg hierbij voor een responsive design, zodat elke gebruiker, ongeacht zijn apparaat, een gebruiksvriendelijke website te zien krijgt. Google zal je hiervoor belonen met een hogere positie in de (lokale) zoekresultaten.

Local SEO als klantenservice

Surfers, websitebezoekers en (potentiële) klanten verwachten vandaag de dag zo snel mogelijk een antwoord op hun vraag of nood. Om hieraan te beantwoorden, is het inspelen op lokale vindbaarheid voor bedrijven cruciaal. Zo ben je in principe op de juiste momenten én plaatsen vindbaar voor jouw doelpubliek.

Hulp nodig om jouw bedrijf ook te laten scoren in de lokale zoekresultaten? Vraag dan vrijblijvend een inspiratiesessie aan waarin we samen bespreken hoe we jouw onderneming lokaal vindbaar maken.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1