Focus je als bedrijf op consumenten (B2C) of op andere bedrijven (B2B)? Dit maakt een groot verschil in de algemene werking van jouw bedrijf, maar zeker ook in je communicatiestrategie. Hoe bereik je best je doelgroep en vooral: hoe laat je hen bepaalde acties ondernemen? In deze blog ontdek je enkele praktische tips voor jouw B2B online marketing strategie.

Verdeel en personaliseer je doelgroep

Binnen een B2B marketingstrategie richt je je voornamelijk op leidinggevende personen en belangrijke schakels in het beslissingsproces. Online kan je de doelgroep op meerdere manieren splitsen om zo je boodschap te personaliseren en de meest relevante personen aan te trekken.

Een eerste manier om de doelgroep te segmenteren, is door het creëren van buyer persona’s. Even voor de duidelijkheid: een buyer persona is een voorstelling van je ideale klant waarmee de achtergrond, de doelen, de opportuniteiten, de behoeften en uitdagingen in kaart worden gebracht. Deze buyer persona’s helpen je om de klant beter te begrijpen en zo een gewenste marketingstrategie toe te passen met relevante content.

Focus op de juiste platformen

Je doelgroep bereiken met de juiste content op de juiste momenten is cruciaal om goede resultaten te behalen. Maar wie spreek je best aan en via welke kanalen kan je hen bereiken? Binnen een B2B omgeving is het belangrijk om de decision makers te bereiken of personen binnen het bedrijf die de decision maker kunnen beïnvloeden.

Het sociale mediaplatform dat het vaakste gelinkt wordt aan B2B is LinkedIn en hier zijn meerdere redenen voor. LinkedIn staat bekend als een professioneel sociale media platform waarbij de focus ligt op de bedrijfswereld. Speciaal voor bedrijven zoals het jouwe, biedt LinkedIn tal van mogelijkheden om te segmenteren en doelgericht te adverteren. Zo kun je gepersonaliseerde advertenties sturen via het Postvak In, vacatures in de verf plaatsen en nieuwe leads aantrekken.

Decision makers of andere invloedrijke personen binnen het bedrijf zijn niet noodzakelijk actief op LinkedIn, ook FacebookTwitter of Instagram kunnen interessante kanalen zijn om jouw B2B doelgroep aan te spreken. Aan de hand van een strategische online marketing aanpak kan worden nagegaan waar jouw B2B doelgroep actief is en via welke kanalen je hen best aanspreekt. Dit allemaal in functie van een zo hoog mogelijk rendement.

Naast de verschillende sociale media kanalen vormt ook jouw website een grote troef. Aan de hand van A/B testing kan je jouw website optimaliseren in functie van jouw doelgroep. Wil je een nieuwe landingspagina toevoegen aan je website? Maak deze in twee verschillende versies, speel deze tegen elkaar uit en analyseer welk design het beste werkt.

Online marketing in een B2B sector

Automatisatie binnen B2B

Het woord efficiëntie staat tegenwoordig bovenaan de ladder in elk bedrijf. Routine opdrachten worden geautomatiseerd, werknemers kunnen meer focussen op belangrijke taken en vervolgens neemt ook de klanttevredenheid toe.

E-mailmarketing is hier een mooi voorbeeld van en vormt daarnaast ook een efficiënte manier om B2B leads aan te spreken en op te volgen. Aan de hand van een eenvoudige welkomstmail, geef je meteen een goede eerste indruk en houd je jouw lead warm. Op strategische momenten worden ze vervolgens voorzien van nieuwe informatie, upcoming events of relevante blogberichten. Bovendien kunnen alle e-mails volledig worden opgemaakt in de huisstijl van jouw bedrijf, waardoor de professionaliteit en herkenbaarheid toenemen.

Meten is weten

Een van de grootste voordelen van online marketing is de meetbaarheid van de resultaten. Aan de hand van verschillende tools kan je onder andere analyseren welke websitepagina het vaakst bezocht wordt, vanuit welke regio jouw website het meest wordt bezocht en op welke pagina de doelgroep afhaakt. Na een analyse van de online data kan je jouw marketingstrategie steeds bijschaven om nog beter in te spelen op de doelgroep.

Kortom online marketing is ook in een B2B omgeving perfect inzetbaar. Benieuwd hoe jij ook de B2B markt online beter kan bespelen? Vraag een gratis inspiratiesessie aan, dan bekijken we samen jouw strategie.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1