De wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) verandert constant en het bijwonen van belangrijke events zoals brightonSEO helpt om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Onze SEO-experts Evelyne en Jony waren aanwezig bij de conferentie van september 2023 en hebben enkele zeer interessante inzichten verzameld. Hier delen we de meest opmerkelijke takeaways en adviezen die ze hebben opgepikt.

AI en content creatie

Billie Geena en John Mueller (aka ‘Den John’ – John en zijn team vormen de brug tussen de interne wereld van Google’s Search engineering en degenen die publieke websites creëren en optimaliseren.) hadden een belangrijke boodschap over het gebruik van AI in contentcreatie. Ze benadrukten dat het niet verkeerd is om AI, zoals ChatGPT, te gebruiken voor copywriting, maar het is essentieel om eerst intensief onderzoek uit te voeren om de AI-tool een correcte & duidelijke prompt te geven. Het fenomeen GIGO (Garbage In, Garbage Out) werd genoemd als een valkuil bij het gebruik van AI: het is cruciaal om te begrijpen dat als je geen kwalitatieve input geeft, je ook geen kwalitatieve output krijgt.

Er is ook een waarschuwing over de mogelijke verzadiging van AI-gegenereerde content. Als iedereen dezelfde tools gebruikt, kan het resulteren in gelijksoortige content die met elkaar concurreert. Echter, AI kan zeer nuttig zijn wanneer het op de juiste manier wordt toegepast.

Veranderingen in FAQ-schema en core web vitals

De SEO-wereld heeft in 2023 afscheid genomen van Universal Analytics en maakt ook een verschuiving in het gebruik van FAQ-schema’s. Veel websites gebruikten dit om meer ruimte in de zoekresultaten te claimen, maar dat was nooit het originele doel. Als reactie hierop zullen we nu meer “People Also Ask” (PAA) secties zien.

Wat betreft core web vitals/technische metrics zal First Input Delay (FID) in maart 2024 plaatsmaken voor Interaction to Next Paint (INP) in de Core Web Vitals.

Introductie van Search Generative Experience (SGE)

Google introduceerde in 2023 de Search Generative Experience (SGE), een nieuwe tool die Google momenteel test in de USA, India en Japan. Het idee achter SGE is om content van hoge kwaliteit te belonen die daadwerkelijk waarde toevoegt voor gebruikers. Google gebruikt AI om beter te begrijpen wat gebruikers echt willen zien en past de zoekresultaten daarop aan.

Het belang van kwaliteit en flexibiliteit

Om de impact van Google-updates te minimaliseren, is het essentieel om kwaliteit altijd boven kwantiteit te plaatsen. Het is raadzaam een veelgebruikt en flexibel CMS te kiezen, gecombineerd met een betrouwbaar hostingplatform, zodat je je strategieën snel kunt aanpassen aan de veranderende eisen van Google. Bij Digital Leader vertrouwen we consequent op Combell en WordPress, naar onze mening de beste hosting & CMS in de branche. Trap niet in de valkuil van SEO-slechte praktijken, want Google’s algoritme wordt steeds beter in het herkennen en devalueren ervan. Het is niet voldoende om je alleen te richten op authority/EAT, technische SEO of content SEO; het is essentieel om een holistische benadering te hanteren, aangezien het Google-algoritme alle aspecten van een website beoordeelt.

BrightonSEO 2023 was een bron van waardevolle inzichten en adviezen voor iedereen in de SEO-wereld. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen, kunnen we effectievere strategieën ontwikkelen en blijven voldoen aan de steeds veranderende eisen van Google en gebruikers.

Bekijk hier de slides van John & Billie!

Group 493

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar meer korte updates rond alles wat met digitale marketing te maken heeft? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

"*" indicates required fields

Jouw e-mailadres

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1