Met de komst van de applicatie ‘Clubhouse’ en de populariteit van podcasts lijkt de belangstelling voor social audio alleen maar toe te nemen. Is dit gewoon een fase of hebben we binnenkort allemaal een account op een social audio applicatie? Onze Social Media marketeer Gertjan ging op onderzoek.

Welke applicaties bestaan er?

In april 2020 ontstond Clubhouse, een social media applicatie gebaseerd op audio. Gebruikers van over heel de wereld komen samen om te praten, te luisteren en te leren van elkaar. Zelfs Elon Musk, Kanye West enMark Zuckerberg vertellen over wat hen bezighoudt.

Het ontstaan en populariteit van deze nieuwe applicatie zette heel wat andere social media bedrijven aan het denken. Zo kwam Twitter in oktober 2021 zelf met Twitter Spaces, een nieuwe manier waarop je live audiogesprekken kan voeren. Op Facebook kan je tegenwoordig met elkaar in gesprek gaan via Facebook live audio rooms. Alsook Spotify kwam met een nieuwe applicatie Greenroom waar je in ‘rooms’ over verschillende topics kan praten. We vermoeden dat er nog applicaties zullen volgen!

Clubhouse en podcasts

Wat maakt social audio zo populair? 

In vergelijking met andere social media vormen is het gebruiken van je stem veel intiemer. De luisteraar voelt zich meer verbonden en heeft het gevoel dat de maker echt met hem of haar praat. Wanneer je een artikel of een lange copy bij de social media post van je favoriete influencer leest, zal je nooit zo goed horen waar de hun nadruk op gelegd wordt dan wanneer je een audio fragment beluistert.

Daarnaast is audio het ideale middel tussen video en tekst in. Of je achter de kookpotten staat, de was plooit of met de auto rijdt, naar een social audio-opname kan je steeds luisteren tijdens je dagelijkse taken. Zelfs wanneer je wil deelnemen aan het gesprek kan je snel je microfoon aanzetten en jouw bijdrage aan het gesprek toevoegen.

Hoe zet je als bedrijf in op deze social audio trend? 

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat de gebruikers op deze applicaties vooral op zoek zijn naar een connectie met gelijkgezinden. Jou hier als bedrijf inmengen is niet vanzelfsprekend. Toch zijn er zeker manieren om ook op deze kanalen met jouw bedrijf aanwezig te zijn.

  • Eurotuin zou op audiokanalen kunnen inzetten door wekelijks vragen te beantwoorden over het onderhoud van je tuin.

  • TUI zou wekelijks ervaren reizigers aan het woord kunnen laten over hun reistips of favoriete bestemmingen.

  • De JBC zou maandelijks een fashionista kunnen ondervragen over de favoriete modetrends van het moment.

Nadelen van social audio

Toch staat deze trend nog niet helemaal op punt. Ookal krijgen de social audio apps er elke dag meer en meer volgers bij, toch is de populariteit in vergelijking met de andere social media apps nog relatief klein. Dit zorgt vaak voor een drempel voor nieuwe gebruikers, want niemand wil op een platform zitten waar je niemand anders kent.

Daarnaast is de vraag of gesprekken met grote groepen wel nog interessant blijven. Luisteren mensen graag naar live gesprekken of keren ze binnenkort toch allemaal terug naar de vertrouwde podcast?

Tot slot kan er veel moeilijker gecontroleerd worden wat er precies allemaal gezegd wordt tijdens deze social audio conversaties. Hoe gaan deze kanalen omgaan met online haat en pestgedrag? Dit is iets waar de social audio apps veel problemen mee ervaren waardoor ze luisteraars verliezen.

Hebben we binnenkort allemaal een social audio account? 

Aangezien veel grote social media platformen op deze nieuwe trend springen, hebben we het gevoel dat social audio de komende jaren nog verder zal groeien. De uitdaging zal zijn om de gesprekken interessant te houden zodat de luisteraars er een toegevoegde waarde kunnen uithalen, zoals ze momenteel bij hun favoriete podcasts doen. Alleen op die manier zullen deze applicaties verder in populariteit groeien en meer mogelijkheden bieden om als bedrijf op in te zetten. To be continued…

Klaar om jouw bedrijf op de kaart te zetten? Boek een gratis inspiratiesessie om te kijken welke mogelijkheden er zijn.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1