Een online marketing strategie is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de marketingmix. Het is bijna noodzakelijk geworden om op te nemen in je strategie als je wil groeien als bedrijf. Adverteren op sociale media, nieuwsbrieven uitsturen, de SEO van een website op punt houden of adverteren via Google Ads – het zijn stuk voor stuk noodzakelijke onderdelen van een 360° online marketing campagne.

De grootste uitdaging schuilt vooral in het vinden van het perfecte evenwicht tussen al deze onderdelen. Het lijken op zich allemaal afzonderlijke puzzelstukken, maar wanneer ze op een correcte manier geïmplementeerd worden in de strategie, versterken ze elkaar wel degelijk. Het succesvol opstellen van een dergelijk marketingplan verhoogt je kansen dus aanzienlijk om nieuwe klanten aan te trekken en te groeien als bedrijf in het algemeen.
360° online marketingstrategie

ONDERDELEN VAN EEN 360° MARKETING MIX

SEO

SEO, vrij vertaald als zoekmachine optimalisatie, is het op punt zetten van alle technische aspecten en content op een website, om deze zo vindbaar mogelijk te maken in zoekmachines. Een derde vertakking is linkbuilding: door middel van links naar andere webpagina’s (zowel naar die van je eigen site als naar externe domeinen) verhoog je de autoriteit van je website, wat Google vertrouwen inboezemt en je betere rankings oplevert. SEO is een strategie waarmee je op lange termijn meer ‘gratis’ bezoekers, in vaktermen gekend als organisch verkeer, naar je website drijft. Zo lok je meer bezoekers naar je website op het moment dat ze specifiek op zoek zijn naar de producten of diensten die je aanbiedt.


Laten we beginnen met content SEO. Zoals de naam al doet vermoeden richt dit onderdeel van SEO zich op de
content of inhoud van een website. Het is van belang om deze te optimaliseren, d.w.z. zo relevant mogelijk maken en belangrijke zoekwoorden verwerken in de tekst waarop je als bedrijf zeker gevonden wil worden. Door deze trefwoorden te gebruiken in je content, rekening houdend met buzzwords zoals keyword density, title tags… zorg je ervoor dat je hoger zal rangschikken binnen zoekmachines zoals Google.

Daartegenover staat dan weer de technische SEO, een vertakking die eerder aanleunt bij webdevelopment. Hieronder vallen vele verschillende factoren die na optimalisatie het aantal organische bezoekers de lucht in katapulteren. Onder deze technische parameters vallen onder andere canonical tags, hreflangs, een correct geïmplementeerde headerstructuur, meta data en meer.

Nadat je de pagina’s doorheen je website geoptimaliseerd hebt voor organische bezoekers, kan je ze ook perfect inzetten voor andere doeleinden. Geoptimaliseerde pagina’s kunnen perfect dienst doen als landingspagina’s bij social campagnes. Maar daar hoeft het echter niet bij te blijven, want ook bij SEA spelen ze een belangrijke rol.
de 360° online marketingstrategie

SEA

Met een SEA (Search Engine Advertising) campagne adverteer je jouw product op de Google zoekmachine en al zijn partnerwebsites.

Er zijn echter verschillende mogelijkheden om te adverteren in Google:

  • Adverteren via een gewone zoekcampagne. Hierbij kies je zoekwoorden en als iemand die zoekwoorden gebruikt, toont Google je advertentie.
  • Een Google display campagne opzetten. Met dit type advertentie kan je adverteren op websites die in het Google Display netwerk zitten.
  • Video advertenties. Deze hanteren hetzelfde principe als een display campagne, echter dat er in dit type met beeldmateriaal geadverteerd wordt.
  • Google Shopping. Met een Google Shopping campagne kan je producten uit je webshop weergeven in de advertenties.

Adverteren in Google en al zijn partnerwebsites is een eenvoudige manier om extra zichtbaarheid te creëren, en zo meer potentiële klanten te bereiken. Het grootste voordeel van SEA is dat je mensen bereikt die effectief op zoek zijn naar de diensten of producten die jij aanbiedt. Klanten moeten hier niet meer overtuigd worden dat ze jouw product of dienst nodig hebben, enkel dat ze voor jou moeten kiezen.

Deze advertenties linken door naar de specifieke (SEO-geoptimaliseerde) pagina op de website die inspeelt op de noden en verwachtingen van de bezoeker. En bovendien sluiten ze zo ook perfect aan bij het volgende puzzelstuk van de 360° strategie: de sociale media advertenties. Door middel van sociale media advertenties kan je brand awareness creëren bij (potentiële) klanten, en ze nadien over de streep trekken met behulp van Google Ads.

Annelien

“De Marketing Mix brengt alle aspecten van een marketingstrategie samen en creëert een consistente ervaring voor de consument.”

Annelien – Digital Strategist

Social Media Advertising

Social media advertising is één van de sterkste tools om online mee te scoren. Of je nu dagelijks je facebook feed checkt, een leuke foto post op Instagram of een interessant seminarie deelt op LinkedIn, iedereen maakt lustig gebruik van sociale media. Al deze platformen bieden dus een ideale opportuniteit om je bedrijf online een boost te geven.

Het grootste voordeel van adverteren via sociale media is dat je heel specifieke doelgroepen kan targeten. Zo bereik je enkel en alleen de personen die je wil bereiken. Sociale media is dus de perfecte tool om brand awareness te creëren, in contact te komen met klanten (zowel bestaande als potentiële) en klantrelaties te versterken.

Het correct implementeren van sociale media in een 360° online marketing mix vergt echter de nodige know-how. Zo is er een bepaalde technische kennis vereist om alles naar wens op te zetten. Deze kennis omvat het correct aanmaken van een Facebook advertentieaccount, het toevoegen van betalingsmethoden en de integratie met Facebook Pixel. Daar blijft het echter niet bij want naast de technische kennis is er ook een zekere expertise nodig die de doorslag zal geven in het slagen van een social media campagne of net niet. Onder deze expertise valt bijvoorbeeld het kiezen van de juiste doelstellingen, het selecteren van de correcte doelgroep en het bepalen waar de advertentie weergegeven wordt.
Wanneer je dan vanuit je succesvolle social campagne nieuwe of terugkerende klanten naar je site doorstuurt, dan wil je natuurlijk ook dat ze zo lang mogelijk blijven en conversies opleveren. Je moet er dus voor zorgen dat je website, of toch de pagina’s waar je de leads naar doorstuurt, daarop voorzien is.

Daar zijn een aantal manieren voor:

  • Toegewijde landingspagina’s aanmaken op de website die in het verlengde liggen van de sociale media advertentie.
  • Blogberichten voorzien die aansluiten op de social campagne.
  • Extra productpagina’s creëren met inhoudelijk sterke content.

Je website optimaliseren voor social campagnes is prima, maar natuurlijk wil je die optimalisaties op alle vlakken doortrekken. Dit brengt ons terug bij SEO-geoptimaliseerde pagina’s, en zo is de cirkel rond.

360°MarketingMix

Data Driven Marketing

In elke goede 360° online marketing strategie is het verzamelen van data essentieel. Door deze data te analyseren krijg je inzichten waarop je je strategie kan baseren. Nadien koppel je deze dan ook aan meetbare doelstellingen. Zo kan perfect nagegaan worden of de inspanningen wel de nodige ROI opleveren en het biedt de mogelijkheid om te optimaliseren waar nodig. Op deze manier wordt een perfect evenwicht tussen de verschillende onderdelen gecreëerd.

Daarnaast gaan onze strategisten ook zelf aan de slag met alle verzamelde data. Door hun jarenlange ervaring en opgebouwde kennis zijn zij als geen ander in staat om het beste uit jouw campagnes te halen. Zo kan ingespeeld worden op onverwachte gebeurtenissen, seizoensgebonden activiteiten, beurzen, opendeurdagen, en zo voort.

De moraal van het verhaal?

Het vereist beperkte expertise om de Pixel te installeren en de verschillende conversies in te stellen. De mogelijkheden met de Pixel zijn uitgebreid en een verzekerde meerwaarde in je advertentiestrategie. Wil je graag aan de slag gaan met deze tool? Neem gerust contact met ons op want Digital Leader begeleidt je graag om je social media strategie verder uit te bouwen.

Wij gaan graag samen met jou elke uitdaging aan

Mist jouw huidige online marketing creativiteit en originaliteit of heb je het gevoel dat je niet echt weet hoeveel jouw investeringen in digitale marketing opbrengen? Voor onze experts is geen uitdaging te groot!

Mask Group 6@2x 1